avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ma confrunt cu o problema legata se somajul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de ...

Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de liceu...
Legea zice ca beneficiaza de ajutor de somaj absolventii care depun dosarul in tremen de 60 zile de la absolvire, dovada fiind diploma de absolvire a liceului care s-a eliberat in 30 iulie 2021.
Mergem ma somaj si aflam ca de fapt termenul de 60 zile se calculeaza din iunie cand au terminat scoala ...fara nici o dovada ....dar mai aveau sa dea si examenele de bacalaureat .
Sun la scoala sa vad de ce nu au eliberat diploma in iunie sau macar o adeverinta care sa ateste terminarea studiilor...raspunsul scolii...au eliberat adeverinte elevilor care au solicitat....POFTIM ??!! Daca termina luceul azi ,si eu eliberez diploma dupa aproape 2 luni ,tu ca scoala nu esti obligat sa eliberezi dovada inlocuitoare ?
Mai ales ca dna.de la somaj mi-a aratat mailul din iunie cand a informat directorii de liceu sa elibereze adeverintele si sa instiinteze elevii ce drepturi/obligatii au ?!
Ce demersuri as putea sa fac pt. a se face dreptate...generatii de copii trec prin licee si nu stiu de problema asta doar cand se confrunta cu ea...daca nu sti ca trebuie sa ceri o adeverinta...cum sa ceri ?!
Cel mai recent răspuns: cherub , utilizator 20:01, 3 Septembrie 2021
Un principiu juridic de bază spune că necunoașterea legii nu este o scuză care să poată fi folosită în apărarea unui cetățean (Ignorantia juris non excusat).

Regulament din 24 mai 2016 privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare gestionate de unitățile de învățământ preuniversitar
art. 34
(1) Până la eliberarea fiecărui act de studiu prevăzut la art. 1 alin. (2), la cerere, se eliberează absolvenților din învățământul preuniversitar care au promovat un nivel de învățământ/examen adeverința prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. i).
(2) Adeverințele care atestă promovarea nivelului de învățământ/examenului se înregistrează într-un registru de evidență special constituit cu această destinație la nivelul unității de învățământ.
(3) Adeverințele primesc număr de înregistrare corespunzător celui din registrul de evidență special.
(4) Adeverințele se completează de către secretarul unității de învățământ și se semnează de acesta și de directorul unității de învățământ la care candidații au absolvit ultima clasă și se ștampilează.
(5) Fiecărui absolvent i se eliberează o singură adeverință în original.
(6) Termenul de valabilitate a adeverinței este până la eliberarea actului de studiu respectiv, dar nu mai mult de 12 luni de la data eliberării acesteia.
.......
(12) Până la eliberarea actelor de studii corespunzătoare nivelului de învățământ/examenului promovat înscrierea la un alt nivel de învățământ a absolvenților se face pe baza acestor adeverințe.
Este adevarat ce spuneti,dar daca ei nu explica copiilor ca trebuie sa ceara...inclusiv eu ca parinte am spus telefonic in luna iulie, ca vreau sa fac dosarul de somaj fiindca se pregaste la factultate in strainatate si are nevoie de meditatii inainte de examen...daca imi spunea ca e nevoie sa merg dupa adeverinta...mergeam.
ORDIN Nr. 3844/2016 din 24 mai 2016 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul actelor de studii şi al documentelor şcolare gestionate de unităţile de învăţământ preuniversitar la ART. 11 (1) Actele de studii se întocmesc şi se eliberează titularului/împuternicitului pe baza prezentării documentului de identitate/procurii, în termen de maximum 30 de zile de la promovarea examenului de absolvire/finalizare.
Diploma de absolvire sau adeverinta se considera act de studii ....daca nu ai diploma in 30 zile ,eliberezi adeverinta din oficiu.....nu ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Diploma de absolvire sau adeverinta se considera act de studii ....daca nu ai diploma in 30 zile ,eliberezi adeverinta din oficiu sau la cerere .... corect.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din cauza nepasarii lor au ramas o gramada de elevi fara ajutor de somaj...nu toti merg la facultate si nici joburi nu gasesc chiar asa de repede..si sunt familii cu venituri mici carora le-ar fi fost de ajutor si acei 500 lei....la noi de exemplu ,urmeaza cateva de luni de meditatii cu profesori dinafara tarii,care o pregatesc pt. examen la conservatorul de muzica...si chiar nu e ieftin.... ar merita dati in judecata..au joburile asigurate , salariile garantate...nici macar nu arata o farama de regret pt.lipsa de informatii si de responsabilitate de care au dat dovada!
..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul eliberarii diplomelor de absolvire clasa a xii-a si a diplomei de bacalaureat. dsm.daniel dsm.daniel Buna ziua! Am fost astazi la unitatea de invatamant absolvita si mi s-a spus ca nu-mi vor da diploma de absolvire a liceului si a celei de bacalaureat pe ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt angajata la o companie renumita de servicii ... RalucAa12 RalucAa12 Bună ziua! Sunt angajata la o companie renumita de servicii mobile , când m-am angajat am adus adeverinta de 12 clase fără diploma deoarece am pierdut o ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata dumi32 dumi32 Buna ziua, As dori sa va intreb, in cazul in care un participant la concursul de ocupare a unui post contractual (SSD) studii superioare de scurta durata ... (vezi toată discuția)