avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa succesiune

Buna ziua . Am si eu o intrebare va rog , poate ma lamureste cineva : Sotia mea a decedat acum 3 luni si vreau sa dezbat taxa succesiune . Am strans toate documentele cerute initial de notar dupa care m-am intors la dansul spre a fi verificate / depuse .Din pacate a spus ca nu se poate dezbate taxa succesiune pentru ca nu am casele intabulate ! Situatia terenului : Am cumparat prin act vanzare cumparare (in timpul casatoriei noastre) de la tatal meu 1500 mp (in 2010) . Pe acest teren au fost 4 constructii . Le-am "daramat" cu toate documentele necesare si am construit doua case ; una pt perintii mei , una pentru mine si sotia mea ... Problema este ca nu le-am intabulat dupa finalizare(in 2014) . Intrebarea : Acest lucru (faptul ca nu am intabulat) , ma pune in imposibilitatea de a face taxa succesiune ? Anticipat , va multumesc !
Cel mai recent răspuns: victor1971 , utilizator 10:34, 17 Septembrie 2021
Nu, pentru a dezbate succesiunea nu e nevoie de intabulare. Deci daca asta e singura problema (si nu e vreo alta iar dvs ati inteleg gresit) mergeti la un alt notar.
Multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra ! Astazi am facut cont pe acest site (ca sa pun si eu intrebarea mea) pentru ca , citind multitudinea de intrabari si raspunsurile profesionale ale celor in masura sa raspunda , am inteles si eu ca aceasta intabulare nu ar fi obligatorie ..
Nu , alta problema nu mi s-a semnalat de catre notar dupa ce a consultat documentele ce cuprinde masa succesorala ... Problema este ca eu acum 5 saptamani am platit 60 ron ca sa fac taxa la notarul "X" ! Totusi , toata documentatia masei succesorale este in posesia mea ...
Intrebare : Oare ma mai pot muta la un alt notar cand eu am optat / platit oficial ca voi dezbate la "X" ? Sau , care ar fi conditiile pentru a ma putea muta la un alt notar ? Nu este "ilegal" ?
Multumesc foarte mult pentru un eventual sfat !
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2021
victor1971, utilizator
Ce reprezinta acei 60 lei? Ce scrie pe bon/chitanța primită?
Se numeste"certificat" , si scrie : ... "la cerere , se elibereaza prezentul certificat pentru a fi depus la Societatea Profesionala Notariala - notar "ionescu" in vederea deschiderii procedurii succesorale" . Intrebarea este aceias : Mai pot opta pentru alt notar ? (repet : Cand am fost la dansul , a verificat in mare documentele pe care le aveam si mi-a comunicat ca este obligatoriu sa intabulez cele doua case construite) Am inceput sa fac asta insa dureaza destul de mult ...Multumesc pentru un aventual raspuns / opinie
Primul pas in dezbaterea succesiunii este inregistrarea dosarului succesoral pe rolul biroului notarial sesizat. Pentru a face asta, notarul sesizat trebuie sa verifice la Camera Notarilor Publici daca nu s-a inregistrat/dezbatut deja succesiunea la un alt birou notarial. Certificatul de care faceti vorbire atesta ca nu s-a dezbatut succesiunea la un alt birou notarial. Prin obtinerea acestui certificat, dosarul succesorala se inregistreaza pe rolul biroului notarial care l-a solicitat. Prin urmare, succesiunea este deja inregistrata la aces birou notarial si in mod normal, acolo ar trebui dezbatuta succesiunea. Acestea fiind spuse, este dreptul mostenitorilor ca pentru motive intemeiate sa solicite transferul dosarului succesoral la un alt birou notarial - iar solicitarea notarului de a cere indeplinirea formalitatilor de intabulare a constructiilor, cumva peste lege, este un motiv intemeiat. Ce vreau sa spun este ca se poate dezbate foarte bine succesiunea asupra unui teren intabulat pe care exista o constructie neintabulata, urmand ca in baza certificatului de mostenitor, mostenitorii sa isi intabuleze constructia ulterior, atunci cand au un interes in acest sens.
Deci, ce trebui sa faceti in continuare este sa consultati un alt birou notarial, dispus sa dezbata succesiunea fara intabularea constructiilor. Acest birou notarial interogheaza la randul sau Camera Notarilor Publici, primeste un certificat cum ca succesiunea a fost deja inregistrata la primul birou notarial, dupa care completeaza un formular tipizat (uzantele sunt sensibil diferite de la o camera a notarilor pulici la alta) prin care isi exprima acordul pentru preluarea dosarului succesoral, apoi mergeti cu acest formular la primul birou notarial si cereti transferul dosarului succesoral la cel de-al doilea birou.

Alte discuții în legătură

Bună seara ! ce pot face pentru a schimba notarul, la care a ... marian24gam marian24gam Bună seara ! Ce pot face pentru a schimba notarul, la care a fost repartizat dosarul de succesiune, după moartea tatălui meu ? Mulțumesc ! (vezi toată discuția)
Succesiune sorineldobre sorineldobre Respectele mele tuturor ! Vreau sa fac o succesiune in urma decesului mamei mele in 30.08.2023 . Am succesiunea de pe urma decesului tatalui meu in care masa ... (vezi toată discuția)
Suplimentare succesiuni: sunt plimbată între notari din cauza unui certificat de calitate de moștenitor și nu știu cum să rezolv problema Cristi1956 Cristi1956 Pentru a putea dezbate succesiunea dupa sotul meu decedat in urma cu 11 luni imi este necesara suplimentarea unor succesiuni ale acestuia dezbatute in ... (vezi toată discuția)