avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident din vina altuia cu vatamare corporala, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident din vina altuia cu vatamare corporala, pagubitul avand RCA expirat

Buna, va rog sa ne ajutati sa luam o decizie in urmatoarea problema.
In urma cu o saptamana baiatul meu a fost implicat intr-un accident rutier, s-a desprins in timpul mersului capul unui camion de remorca, iar remorca l-a lovit din lateral pe baiat, acesta fiind in acel moment pe motocicleta pe banda a doua, paralel cu camionul. Motocicleta a ajuns sub remorca, insa baiatul a reusit sa sara de pe motocicleta si pe moment a parut ca totul e ok. Deoarece imediat dupa accident parea ca se simte bine, baiatul a fost convins de politie sa faca "amiabila" cu soferul, care i-a dat RCA-ul, si-a legat remorca de capul camionului si a plecat mai departe.
Noaptea insa, baiatul s-a trezit cu durere la picior si la umar, a mers la urgenta, unde au constatat ca are doua entorse - la glezna si la umar - si niste vanatai. Si a primit o saptamana de concediu medical.
Am mers cu asigurarea RCA la City, ei ne-au zis ca nu ne pot face dosar de despagubire pentru vatamare corporala decat daca mergem la politie sa dam declaratie legat de tot ce s-a intamplat. Insa cand pregateam actele pentru politie, am constatat ca asigurarea RCA si numerele provizorii ale baiatului meu expirasera de 2 saptamani (el stia ca ii sunt valabile 3 luni, ca asa le-a solicitat cand a cumparat motocicleta). In noua situatie, nici City nu mai vrea sa plateasca reparatia motocicletei prin "constatare amiabila", ne-a trimis la politie pentru declaratie.
Asa ca acum baiatul meu care, student fiind, lucreaza tocmai pentru a-si plati ratele la motocicleta, va trebui sa isi repare motocicleta din banii lui. Iar alternativa este sa mergem la politie, sa dam declaratii despre ce s-a intamplat, sa primim amenda pentru RCA expirat si posibil dosar penal pentru numere provizorii expirate? Si toate astea cu speranta ca vom primi candva o despagubire de la City (despre care am citit zilele astea ca e posibil sa intre in faliment)?
Asadar, ce ne sfatuiti sa facem?
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2021
dani.gujan, utilizator
Cel mai recent răspuns: dani.gujan , utilizator 15:12, 15 Septembrie 2021
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca evenimentul descris este recent va amintesc ca suntem in stare de alerta, iar in aceasta perioada exista anumite prorogari legale.
: “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.
Astfel, numerele de inmatriculare sunt valabile pe durata starii de alerta si aveti dreptul sa circulati chiar si dupa cele 90 de zile initiale.

O zi buna.
Multumesc mult de raspuns, asa am presupus si eu initial, dar am gasit pe net (vezi link-ul de la finalul mesajului) ca numerele provizorii sunt valabile dupa data expirarii DOAR DACA exista RCA valabil. Si cum accidentul s-a produs in 05.09.2021, iar numerele si RCA ambele au expirat in 24.08.2021, am tras concluzia ca nu ne putem folosi de aceasta exceptie datorata starii de alerta...
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2021
dani.gujan, utilizator
Stimabile utilizator dani.gujan,
Sfatul meu este sa o luati ca pe o lectie de viata si sa va platiti daunele din propriul buzunar, chiar si in cazul relatat de Dvs unde nu fiul a generat incidentul in trafic. Va pierdeti timpul incercand sa va recuperati daunele materiale de la un asigurator, ce la momentul incidentului nu mai avea raspundere contractuala cu fiul Dvs, pentru simplul motiv ca nefiind asigurat fiul nu avea ce cauta pe orisice drum, cu orisice vehicul. In ceea ce priveste vatamarea suferita, este o alta poveste (destul de complicata cred eu), unde un avocat specializat va poate indruma / sfatui.
In ceea ce priveste reparatiile motocicletei, nu uitati ca in primul rand, dintr-o eroare de organizare personala, fiul dvs a uitat sa isi plateasca asigurarea obligatorie RCA, ceea ce conform legislatiei, implica consecinte. Consecintele lipsei politei RCA valabile apar in cazul in care soferul in cauza face un accident si va trebui sa plateasca daunele din buzunarul propriu. In cazul in care soferul este vinovat, va plati daunele victimei, dar si in cazul in care soferul este prejudiciat, nu va putea folosi asigurarea vinovatului si va trebui sa plateasca tot singur toata reparatia, doar pentru simplul fapt ca nu a avut o asigurare RCA valabila.
Mai mult de atit, si eu ca si alti propietari de vehicul, detin o polita RCA care chiar si atunci cand mai uit data cand (va) expira, prevazator o trec ca si data de alarmare in calendarul organizatoric personal (in smartphone). Ca sa nu mai zic ca de foarte multi ani, firmele de asigurari (ca si cei ce fac controlul ITP) iti trimit mesaje scrise (gen SMS) pe nr de telefon ce l-ai declarat in formularul de asigurare (sau ITP), precum si mesaje pe email-ul ce l-ai mentionat in aceleasi formulare...

Dle avocat Croitoru,
Individul in cauza nu avea dreptul de a circula fara o polita RCA valabila si obligatorie conform legislatiei in vigoare (astfel de asigurari, precum banuiesc ca stiti, se reinnioesc in cateva minute online). De aici trebuia pornit comentariul Dvs...

Cu stima
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2021
tomaion, utilizator
Stimate tomaion,
Sunt perfect constient de greseala fiului meu, aceea ca nu a verificat data expirarii pe actele primite, daca ati citit cu atentie ce am scris initial el stia ca are numere provizorii si RCA pentru 3 luni, nu pentru o luna. Si acest fapt mi-a fost confirmat si de unchiul lui (care a fost cu el in ziua in care a facut RCA-ul) si care la fel stia ca baiatul meu a cerut pentru 3 luni asigurarea si numerele provizorii... asadar el NU a condus motocicleta pe drumul public stiind ca RCA-ul lui este expirat. De asemenea stiu ca firmele de asigurari te anunta de obicei cand expira RCA, dar nu stiu daca fac asta pentru asigurari emise pentru o luna, cel putin pe fiul meu nu l-a anuntat nimeni dupa o luna ca ii expira RCA-ul.
Acum, el este vinovat de lipsa RCA si se pare ca va trebui sa isi repare motocicleta din banii lui. Insa ramane intrebarea - celalalt sofer - vinovat de producerea accidentului - este normal sa nu aiba nimic de platit? Nici macar o amenda? Sa ii dea "amiabil" fiului meu RCA-ul lui, pe care am constatat in final ca nu il putem folosi pentru a repara motocicleta, iar el sa isi vada de drum si de viata ca si cum nimic nu s-a intamplat? Din ce am discutat cu cativa soferi profesionisti, o astfel de situatie (sa se desprinda in mers capul de remorca) este foarte rara si presupune ori o grava neglijenta a soferului (care nu a asigurat remorca cum trebuie la plecare), ori o uzura excesiva a sistemului de prindere a remorcii de capul camionului...
Stimate domn Gujan,
Sunt intru totul de acord ca cea mai mare parte de vina pica in sarcina camionagiului, neasigurandu-se ca ansamblul cap tractor-remorca a avut evident probleme tehnice. Dar aici, asiguratorul ce a emis polița RCA, nu poate fi nicicum implicat dpdv legal. Nu mai discutam ca e City este in pragul falimentului (și unde și eu unul am și RCA si CASCO), in contextul in care majoritatea covârșitoare a service-lor auto te resping instant, când te afișezi cu o polița RCA de la City Insurance.
Reiterez: in cazul vătămării corporale, numai un avocat (experimentat) pe parte civilă va poate îndruma.
Faptul ca asiguratorii trimit acele reminder-uri, de atenționare ptr reînnoiri de polița RCA, nu absolvă cu nimic responsabilitatea noastra ca șoferi in momentul in care suntem in afara legii ce guvernează aceasta situație, in speța șofatul.
Ca și Dvs, ma bucur ca au fost mai degraba pagube materiale și nu cu alte consecințe.
Va doresc succes și sănătate

Alte discuții în legătură

Despagubire rca Ene  Dragos Ene Dragos Buna Ziua.Detin o motocicleta cu care astazi am facut un accident.O doamna soferitza a iesit cu spatele din incinta unei interprinderi si ma acrosat pe mn ... (vezi toată discuția)
Accident rutier catam76 catam76 Am avut accident auto cu motocicleta,circuland pe drum cu prioritate,un sofer a virat stanga,neacordandu mi prioritate, eu lovindul in partea dreapta spate.S-a ... (vezi toată discuția)
Accident camion fara rca andreimt andreimt Buna seara. In urma cu o saptamana am fost implicat intr-un accident rutier in Bulgaria. Am fost dirijat de cineva in timp ce dadeam cu camionul cu spatele ... (vezi toată discuția)