avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... programul "prima casa"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

programul "prima casa"

Buna ziua
Am achizitionat un apartament in valoare de 60000 euro prin programul" prima casa" cu creditare 57000 euro si avans 3000 euro.Contractul de creditare a fost semnat ,urmeaza sa semnez contractul de vanzare cumparare si am o nelamurire : ce curs de schimb valutar trebuie trecut in contractul notarial, cel de la BNR din ziua platii? Sau se poate trece cursul de schimb folosit de banca creditoare din ziua tragerii creditului. Am intalnit notari care au intocmit contracte la curs BNR dar si notari care au spus ca este corect ca in contract convertirea in lei sa fie facuta la cursul bancii creditoare. Vanzatorul este persoana juridica. Este corect sa factureze la alt curs valutar decat cel de la BNR? Cumparatorul este dezavantajat deoarece trebuie sa plateasca si diferenta de curs dintre cel al BNR si cel al bancii creditoare care este mai mic.Daca se poate as vrea sa stiu si cadrul legal pentru varianta corecta.
MULTUMIRI:help:
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 22:13, 18 Ianuarie 2010
Nu exista nicio obligatie legala privind stabilirea cursului la cursul afisat de BNR. Partile pot agrea in contract, de exemplu, plata la cursul dintr-o anumita zi al unei banci alese sau pot agrea un curs care sa reprezinte media cursului afisat de institutiile bancare etc. Se poate folosi cursul afisat de banca creditoare in ziua tragerii creditului. Este recomandabil sa discutati si sa agreati acest aspect cu vanzatorul si notarul si sa il prevedeti in contractul de vanzare. Utilizarea cursului BNR este doar o practica uzitata de notariate si de multe ori lipsa de informare duce la considerarea ca obligatoriu a acestui curs. Aveti dreptul sa se stabileasca in contract cursul agreat de dv. cu vanzatorul si este bine sa beneficiati de asistenta juridica pentru incheierea contractului de vanzare.

Va multumesc si va stau la dispozitie pentru lamuriri, succes!
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Multe multumiri Luisa.=D>
Mi-au fost de folos sfaturile tale.
Ma bucur sa va ajut, va doresc sa terminati cu bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hello :) cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la ... weisIA weisIA Hello :) Cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la X Bank. Vanzatorul a primit acordul bancii in care se stipuleaza urmatoarele : ”Din ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa euro 2013 mc67 mc67 In 2013 am cumparat un apartament prin Programul Prima Casa in Euro de la o persoana juridica. Banca m-a obligat sa refac actele de vanzare-cumparare din euro ... (vezi toată discuția)
Curs vanzare prima casa impus de fondul de garantare Robertvoica Robertvoica Buna ziua, Urmeaza sa semnez maine cumpararea unu apartament cu prima casa. Problema apare ca in contractul de la Fondul de garantare este mentionat ca la ... (vezi toată discuția)