avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Conversatie privata publicata pe facebook
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Conversatie privata publicata pe facebook

Buna ziua
Un prieten a publicat pe pagina lui facebook in mod public, o conversatie pe care am avut-o impreuna in privat.
Nu vrea sa o stearga, si mi-a adus prejudiciu.

Cum pot sa procedez pentru a depune plangere, mai ales ca nu sunt in Romania?

Si care ar fi sansele de reusita?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 12:24, 19 Octombrie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
In prealabil litigiului, il puteti notifica prin avocat, in sensul de a indeparta respectiva postare.

In caz contrar, va puteti adresa instantei de judecata, cu o actiune in raspundere civila delictuaIa.


Conform art. 72: „orice persoană are dreptul la respectarea demnității sale, fiind interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației sale” .
Art. 30 alin. (6) din Constituție prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.


Este relevantă, în contextul discuției, Decizia nr. 1576/07.12.2011 a Curții Constituționale, prin care aceasta a statuat că demnitatea umană este un atribut inalienabil al persoanei umane, valoare ce impune fiecărui membru al societății un comportament de respect și protecție a celorlalți indivizi și interzicerea oricărei atitudini umilitoare sau degradante la adresa omului.
Curtea a apreciat că “demnitatea umană, așa cum este aceasta consacrată de Constituție, nu este și nu trebuie interpretată ca instituind un tratament preferențial pentru anumite categorii de persoane, indiferent de contribuțiile, calitățile ori aportul acestora în societate

Decizia nr. 4546/2014 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, platforma de socializare Facebook a fost declarată spațiu public, argumentele fiind că interacțiunea este liberă, rețeaua este destinată accesului oricărui utilizator, informațiile sunt răspândite ușor, iar prin procedeele de distribuire și prin transmiterea în mass-media, orice poate fi adus la cunoștința publicului larg: inclusiv imagini, notițe, videoclipuri, sondaje, evenimente din viața personală, informații cu privire la propria persoană.

Și mă rog frumos, de ce prin avocat? Avocatul, în reprezenarea unui client, nu are niciun drept în plus față de acesta!
Notificarea o poate face și singur, eventual cu scrisoare cu confirmare de primire, dar nu pare a îl impresiona pe făptaș..

Dar notificarea nu este condiție prealabilă necesară pentru deschiderea acțiunii. Există și opțiunea unei plângeri penale.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,
In prealabil litigiului, il puteti notifica prin avocat, in sensul de a indeparta respectiva postare.



Este adevarata convorbirea ? Conversatia are elemente mincinoase ?
Depinde, nu a spus daca cel care a publicat convorbirea considera ca are interesul legitim sa o publice, sau daca a fost publicata de un jurnalist in slujba interesului public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi dat în judecată pentru o postare de pe facebook? Ciprian848 Ciprian848 Buna ziua. Am lucrat la un patron pe postul de sofer autocamion, el nu a respectat cele promise, m-a obligat sa indeplinesc operatiuni neautorizate si mi-a ... (vezi toată discuția)
Legea publicitatii si a audiovizualului alfiyagerdt alfiyagerdt Buna ziua!Am si eu doua probleme pentru care solicit cateva sfaturi O anumita revista a prezezentat pe mai multe posturi tv, doua spoturi publicitare. In ... (vezi toată discuția)
Denigrare din partea fostului angajator print2014 print2014 Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea. De curand am fost determinata sa-mi semnez lichidarea la zi din firma in care am lucrat un an ... (vezi toată discuția)