avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... IMPORTANT! Buna seara, lucrez ca asistenta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

IMPORTANT! Buna seara, lucrez ca asistenta medicală de radiologie, am diploma ...

Buna seara, lucrez ca asistenta medicală de radiologie, am diploma pentru aceasta profesie, 2 săptămâni nu am fost platita pentru “perioada de proba” care mai peste tot acuma se plătește acea perioada de proba. Lucrez la un program de 8 ore, știu bine ca asistent radiolog trebuie sa se muncească 6 ore, sau 6 h și 30’ (cele 30’ fiind pauza de masa). Doresc a sti o parere. Exista cumva o legislație sau ceva in care sa scrie acest lucru legat de orele de munca pentru asistenții radiologi?
Multumesc tare mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 28 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Ati semnat c.i.m.?

2. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

3. Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar:

art.8
....
(3) Personalul sanitar cu pregătire superioară care îşi desfăşoară activitatea la următoarele activităţi şi locuri de muncă are program de 6 ore zilnic, după cum urmează:
a) anatomie patologică;
b) medicină legală, în activitatea de prosectură şi disecţie;
c) activitatea de radiologie şi roentgenterapie, medicină nucleară şi radioizotopi, igiena radiaţiilor nucleare, terapie cu energii înalte.
d) activitatea de dizolvare şi preparare a soluţiilor citostatice.

art. 9
(1) Asistenţii medicali, indiferent de nivelul studiilor, precum şi personalul sanitar mediu, încadraţi în unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, au program de 8 ore zilnic, în program continuu sau divizat, în acelaşi loc de muncă sau în locuri de muncă diferite.
(2) Asistenţii medicali, indiferent de nivelul studiilor, precum şi personalul sanitar mediu care îşi desfăşoară activitatea la următoarele locuri de muncă au program de 7 ore zilnic, în program continuu sau divizat, după cum urmează:
a) hidrotermoterapie;
b) laboratoare sau compartimente de analize medicale.
(3) Asistenţii medicali, indiferent de nivelul studiilor, precum şi personalul sanitar mediu, încadraţi la următoarele locuri de muncă şi activităţi, au program de 6 ore zilnic, în program continuu sau divizat, după cum urmează:
a) anatomie patologică;
b) medicină legală, în activitatea de prosectură, săli de disecţie şi morgi;
c) radiologie-imagistică medicală, radioterapie, medicină nucleară şi radioizotopi, igiena radiaţiilor, angiografie şi cateterism cardiac;
d) activitatea de dizolvare şi preparare a soluţiilor citostatice.
(4) Asistenţii medicali, indiferent de nivelul studiilor, precum şi personalul mediu sanitar care îşi desfăşoară activitatea în compartimentul de radiologie-imagistică medicală din cadrul structurilor de primire urgenţe au program de 6 ore zilnic, în program continuu sau divizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program lucru sef sectie radiologie ligiarares ligiarares Buna ziua. Care este programul de lucru al medicului sef de sectie radiologie/medicina nucleara (deci lucru cu radiatii, totul desfasurandu-se sub ... (vezi toată discuția)
Program ture radiologie padurean irina padurean irina vreau sa va intreb daca e legal sa se lucreze 12 ore in lab radiologie? mai nou ni se impune un program 12 cu 24.....??? multumesc! lucram in 3 ture! (vezi toată discuția)
Timp de lucru in anatomie patologica annabellaxannabella annabellaxannabella Buna ziua :) Imi puteti spune conform carei legi timpul de lucru este de 6 ore in laboratoarele de anatomie patologica? Se aplica aceasta lege si in domeniul ... (vezi toată discuția)