avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Aplicarea cotei reduse de 5% la vanzarea de locuinte.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Aplicarea cotei reduse de 5% la vanzarea de locuinte.

Buna ziua! Va rog mult imi spuneti daca pentru aplicarea cotei reduse de 5% la vanzarea de locuinte este obligatorie declarație cumparatorului pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că va utiliza aceste clădiri conform destinației prevăzute de lege, care se păstrează de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%. Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: antonia.cristescu , utilizator 20:31, 7 Octombrie 2021
Nu, legislatia a fost modificata in acest sens, iar declartia notariala a fost eliminata.
Conform art. 291 alin. 3 pct. 3, cota de 5% se aplica la "livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m^2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, al cărei echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, valabil la data de 1 ianuarie a fiecărui an, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.".
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2021
antonia.cristescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa platesc tva la al 2-lea apartament achizitionat SorinBG SorinBG Doresc sa achizitinez un al 2-lea apartament, (la primul am beneficiat de tva 5%) care se incadreaza in pretul si suprafata agreata in lege pentru tva 5 %, ... (vezi toată discuția)
Tva de 19% sau 5% la parcarea subterana din bloc? aelemarac aelemarac Buna ziua, Este normal ca la un bloc nou , spatiile de parcare din subsol, (care sunt tot spatii construite) sa aiba tva de 19%? Nu se aplica si aici legea ... (vezi toată discuția)
Tva 5% decs decs Buna ziua! Sotul meu a cumparat o locuinta cu TVA 5% pentru care am declarat ca renunt la orice pretentie, fondurile fiind furnizate de mama ta. Practic a ... (vezi toată discuția)