avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA de 19% sau 5% la parcarea subterana din bloc?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA de 19% sau 5% la parcarea subterana din bloc?

Buna ziua,
Este normal ca la un bloc nou , spatiile de parcare din subsol, (care sunt tot spatii construite) sa aiba tva de 19%?
Nu se aplica si aici legea cu tva de 5% pentru constructiile pana la o anumita valoare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:12, 8 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vanzarea acestuia este impreuna cu locuinta (si este deci o operatiune unica), da, ar trebui aplicata cota de 5%.

Cod fiscal:

Art. 291. (2) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

c) livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. În sensul prezentului titlu, prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.


Norme:
(3) În aplicarea art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal:

a) prin locuință se înțelege construcția alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care, la data livrării, satisface cerințele de locuit ale unei persoane ori familii;

b) anexele gospodărești nu se iau în calculul suprafeței utile a locuinței de 120 mp;

c) valoarea-limită de 450.000 lei cuprinde valoarea locuinței, inclusiv valoarea cotelor indivize din părțile comune ale imobilului și a anexelor gospodărești și, după caz, a terenului pe care este construită locuința, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuința respectivă.


Legea nr. 50/1991

ANEXA Nr. 2 > DEFINIREA unor termeni de specialitate utilizați în cuprinsul legii
▪ Anexe gospodărești
Construcțiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite să adăpostească activități specifice, complementare funcțiunii de locuire, care, prin amplasarea în vecinătatea locuinței, alcătuiesc împreună cu aceasta o unitate funcțională distinctă.
În categoria anexelor gospodărești, de regulă în mediul rural, sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea. În mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, serele, piscinele și altele asemenea.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil
~ Conținut șters la cerere ~
Anexele gospodărești nu se iau în calculul suprafeței utile a locuinței de 120 mp, insa intra in valoarea-limită de 450.000 lei caer cuprinde valoarea locuinței, inclusiv valoarea cotelor indivize din părțile comune ale imobilului și a anexelor gospodărești. Cititi cu atentie ce am scris/citat.

Da, garajul este anexa gospodareasca, si face parte din locuinta. in sensul TVA5%.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% leo2077us leo2077us Buna ziua, Sotia a achizitionat in 2010 un apartament prin programul prima casa cu TVA 5%. In 2014 ne-am casatorit. Anul acesta am dori sa contractam un ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil nou cu cota tva 5% crisstina1984 crisstina1984 Buna ziua! As dori sa stiu daca eu si sotul meu putem beneficia de cota redusa de TVA de 5% in conditiile in care, in trecut, sotul meu a mai achizitionat un ... (vezi toată discuția)
Tva a doua locuinta Mihaipepe Mihaipepe Buna ziua In urma cu 2 ani am achizitionat o locuita de la un dezvoltator imobiliar si am beneficiat de impozit 5% Doresc sa imi achizitionez o a doua ... (vezi toată discuția)