avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua !!!Mam divorțat în Ianoarie în anul 2017 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua !!!Mam divorțat în Ianoarie în anul 2017 ,și am ...

Bună ziua !!!Mam divorțat în Ianoarie în anul 2017 ,și am născut în Februarie 2017 și băiatul este trecut pe numele fostului soț? Și eu sant căsătorită cu acte și port numele soțului!Pot trece băiatul acuma pe numele soțului actul cu care am copilul?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:47, 19 Octombrie 2021
Trebuie ca mai intai sa va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care sa tagaduiti paternitatea copilului iar ulterior, cu acea hotarare judecatoreasca puteti schimba certificatul de nastere al copilului in sensul ca acesta sa poarte numele de familie al sotului dvs si sa sa figureze ca tata biologic in actul de nastere.
Ar fi indicat sa contactati un avocat macar pentru redactarea cererii pentru ca daca nu ati facut acest demers de acum 4 ani de zile este clar ca nu va puteti descurca singura.
Buna seara,
Depuneti o actiune de tagada de paternitate.

Fostul sot poate perfecta o declaratie notariala, prin care mentioneaza ca nu este tatal natural, biologic, al baiatului dumneavoastra.

In speta, va fi dispusa o expertiza medico-legala, cea ADN are cel mai mare grad de probabilitate 99, (9), iar cea serologica are un grad de probabilitate mai redus, 70 , 80 %.

Expertiza tip ADN este mai costisitoare, iar cea serologica este mai accesibila, din punctul de vedere al pretului.


SECŢIUNEA 1
Stabilirea filiaţiei
Art. 429

Acţiunea în tăgada paternităţii

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.

(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.

(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.

(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata biologic. Juve1312 Juve1312 Vreau sa recunosc un copil care s-a nascut inafara casatoriei nostre. Precizez ca atat mama copilului este casatorita cu altcineva(copilul ii poarta numele ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)