avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Buna seara, O institutie publica are o datorie catre ...
Discuție deschisă în Executare silită

Buna seara, O institutie publica are o datorie catre alta institutie ...

Buna seara,
O institutie publica are o datorie catre alta institutie publica stabilita prin hotarare judecatoreasca. De la hotarea judecatoreasca a trecut 4 ani. Acum institutia datoare a primit decizie de executare pentru suma datorata si penalitati in suma de 5 ori cat datoria.
Avand in vedere termenul scurs de pronuntarea instantei si a faptului ca nu s-a mai purtat nicio corespondenta vizavi de aceasta datorie a intervenit perioada de prescriptie? Suma mai este datorata? In cazul in care suma este inca datorata penalitatile e normal sa depaseasca suma datorata de 5 ori?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 14:48, 22 Octombrie 2021
Dacă ne raportăm la o creanță normală (adică "civilă"), atunci termenul pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești (deci a titlului executoriu) era de 3 ani de la data rămânerii lor definitive. Dacă este vorba despre creanțe fiscale, atunci termenul este de 5 ani și se calculează de la data de 01 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
Deci analizați și vedeți în ce fel de categorie vă încadrați cu creanța, iar în funcție de asta analizați legislația aplicabilă în materie. Dacă vorbim despre creanțe fiscale, atunci există mari șanse să fi crescut atât de mult întinderea creanței din cauza dobânzilor și penalităților de întârziere. Dacă vorbim despre o creanța civilă, vedeți ce este prevăzut în titlul executoriu și/sau în contract/faptul juridic care a dus la nașterea dreptului de creanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silită penalități Ikymar Ikymar În urma unei executări silite a unor drepturi salariale de la o instituție publică, am obținut în instanță penalități de 0,5% pentru fiecare zi de ... (vezi toată discuția)
Amenda penala cristinutz cristinutz Buna ziua, Am primit acum 3 luni o amenda penala de 1000 ron care trebuia achitata in termen de 15 zile. Nu am reusit sa o achit si nu am sanse sa o achit ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare titirca titirca Va rog sa ma ajutati cu o speta a unui prieten(sa-i spunem X),angajat intr-o institutie publica: deci,X are ca atributie de serviciu sa inainteze organelor ... (vezi toată discuția)