avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diurna vs telemunca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diurna vs telemunca

Buna ziua,


Va rog sa imi spuneti daca pentru un angajat aflat in telemunca se poate acorda diurna si costuri cazare ?Si daca nu se poate, atunci care e varianta pentru a se putea acorda?
Cel mai recent răspuns: ec1konta , utilizator 11:56, 17 Februarie 2023
Buna ziua,
Diurna se acorda daca este in deplasare.Daca este in telemunca, se poate achita o suma de pana la 400 lei/luna pentru fiecare angajat aflat in telemunca ,ca un cost pentru cheltuielile salariatului cu munca la domiciliu .Suma nu este impozabila, se acorda separat pe baza unei Decizii interne sau prin act aditional la CIM ,in functie de numarul de zile aflat in telemunca.
Pai daca lucreaza in regim telemunca si este trimis in strainatate, normal ca trebuie diurna si costuri cazare.
Vedeti un pic si legea cu regimul de telemunca (81/2018 actualizata). Mare parte din angajatori nu o aplica corespunzator din diverse motive.
Nu vorbesc de trimis in strainatate ci de trimis in tara. Stiu legea despre care imi spuneti. Daca eu nu specific locurile unde isi desfasoara activitatea de telemunca, cum e mai nou legea, practiv angajatul poate desfasura activitatea de oriunde vrea . Bun. Dar eu ca angajator voi avea nevoie de el sa mearga cateodata in niste locatii trimis de mine. Vreau sa ii platesc cazarea si sa ii ofer diurna. Cum pot face asta legal
Legea 81/2018
art. 6
(1) Telesalariatul beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne și contractele colective de muncă aplicabile salariaților care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului.
....

Codul Muncii
art.44
...
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

In speta, telesalariatul trimis in delegatie are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ok asta stiu, ideea e, avand in vedere ca angajatul poate lucra de oriunde deoarece este in telemunca, eu ca angajator daca dispun delegarea lui intr-un loc, se mai numeste telemunca? ,,telemuncă - forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator,..." Eu daca il trimit pe el undeva sa lucreze nu inseamna ca nu mai e in telemunca? pe perioada delegarii il scot din telemunca?

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi spuneti daca un salariat care este in telemunca ... cristina.reff cristina.reff Va rog sa-mi spuneti daca un salariat care este in telemunca si lucreaza din Franta in momentul de fata, poate participa la o conferinta in luna mai la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, va rog sa ma lamuriti din lege daca am dreptul sa ... luminita29 luminita29 Buna seara, Va rog sa ma lamuriti din lege daca am dreptul sa acord cazare si diurna unui angajat care este in telemunca. Sunt in contradictii cu acest ... (vezi toată discuția)
Tichete de masă telemuncă Popovici Alina Popovici Alina Daca lucrezi de acasă este normal sa nu primește bonurile de masa? Tu oricum consumi energie electrică . (vezi toată discuția)