avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile angajatului

Buna seara,
Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o notificare prin care mi s-a adus la cunostinta ca incepand cu ziua urmatoare se va inchide punctul de lucru implicit se va desfiinta postul pe care il ocupam,urmand sa fiu in preaviz atat cat prevede legea pt functia pe care am ocupat-o.
Azi mi s-a cerut prin telefon ca incepand de maine sa merg in alt oras sa muncesc,in caz contrar sa-mi scriu demisia.
Intrebarea mea este:
Au dreptul sa faca asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 3 Noiembrie 2021
Pe durata preavizului, se poate delega/detasa un salariat.

1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
In consecinta daca refuz sa merg in delegatie,pot sa-mi desfaca disciplinar contractul de munca?
Da, se poate demara cercetarea disciplinara pentru refuzul delegarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere angajati ava86 ava86 Angajat cu o ora pe saptamana care refuza sa isi dea demisia, in cazul in care firma se va inchide beneficiaza de preaviz? Va multumsc (vezi toată discuția)
Mi se cere demisia!!!!!! jesse25 jesse25 Buna ziua, as dori sa ma invatati si pe mine ce sa fac in urmatoarea situatie.Lucrez la o firma din 06.06.2013 dar cu CM din 06.08.2013.In prezent sunt in ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a pleca in deplasari nelutwu nelutwu Sunt angajat la aceasta firma de 11luni,din luna Martie sucursala din orasul meu de domiciliu s-a desfiintat si am fost plecat numai deolasari,La refuzul meu ... (vezi toată discuția)