avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere angajati

Angajat cu o ora pe saptamana care refuza sa isi dea demisia, in cazul in care firma se va inchide beneficiaza de preaviz?
Va multumsc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 20 Mai 2014
Da..beneficiaza de preaviz de minim 20 zile lucr, in caz de concediere.
Un angajat nu poate fi obligat, legal, sa demisioneze.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 din Codul Muncii beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
va multumesc pentru raspuns. daca salariatul este in preaviz, se pot incepe demersurile de inchidere a firmei?
Da, se pot demara procedurile de radiere a societatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului Alina Tanase Alina Tanase Buna seara, Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o ... (vezi toată discuția)
Buna - inchidere punct de lucru claudiap01 claudiap01 este normal ca angajatorul sa ne oblige sa ne dam demisia daca punctul de lucru se inchide??? are vreo obligatie fata de noi daca se inchide punctul de lucru?? ... (vezi toată discuția)
Probleme angajator SirbuMihai SirbuMihai Buna ziua! Ce este de facut in cazul in care,o societate comerciala te angajeaza din somaj,iar dupa 7 luni iti spune sa-ti depui preaviz de comun acord fara a ... (vezi toată discuția)