avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz eliberare adeverinta de venit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz eliberare adeverinta de venit

Buna ziua,
Este legal ca angajatorul sa refuze eliberarea - unui fost angajat- a unei adeverinte cu veniturile nete realizate pe perioada cat a lucrat la acesta? Care este temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:22, 6 Septembrie 2012
Cred ca am sa mai incerc odata la ei si daca tot nu vor....le aduc potopul...sa se invete minte de alta data sa respecte legea.
av.antoanelageaman a scris:

mai bine depunei sesizari peste sesizari la ITM...poate se satura de platit amenzi:D

Culmea e ca n-am gasit nicaieri, nici in HG 161/2006 cum afirma cei de la ITM, faptul ca fostii salariati au dreptul sa primeasca adeverinte sau alte documente care sa ateste faptul ca au fost angajati ai unei institutii. Din cate am citit, legislatia se refera doar la drepturile celor care sunt inca angajati ai institutiei in cauza. Ori legislatia are lacune, ori n-am cautat eu destul...dar sunt sigura ca si fostii salariati au dreptul la astfel de adeverinte...asa e logic.
La solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa ii elibereze copii, certificate de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente in dosarul personal, ale paginii/paginilor din registrul electronic, care cuprinde/cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal.

Nu este o lacuna a legii, ci este vorba despre interpretarea dispozitiilor legale.
Parerea mea este ca legiuitorul cand a prevazut cele de mai sus s-a gandit ca prin salariat se poate subintelege si fostul salariat al acelui angajator.
si daca societatea nu mai are arhiva anilor 1980-2000 si refuza eliberarea adeverintei ce cale poate fi urmata?
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
NICULIN, utilizator
Daca nu mai are arhiva, reconstituirea se poate face numai cu ajutorul instantei de judecata ... posibli ca perioada de dupa 1990 s-o recuperati de la ITM ..incercati si aici ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinte vechime in munca - unde? gabrielle-niki gabrielle-niki Buna ziua! Dupa ce am apelat la mai multe institutii publice nu am gasit nici un raspuns la problema mea. O ruda apropiata a lucrat la 2 firme (lichidate ... (vezi toată discuția)
Firma radiata familistu familistu buna seara Soția a lucrat la o societate care anul acesta a fost radiată în baza unei decizi judecătorești. Având nevoie de anumite acte am ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator nu vrea sa imi elibereze fisa de lichidare Cristina Mcm Cristina Mcm Buna ziua! Pana acum o saptamana am lucrat intr.un magazin. Acum m.am angajat in alta parte, iar noul angajator solicita, printre altele, si fisa de lichidare ... (vezi toată discuția)