avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenirea copilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenirea copilului

sotul meu adecedat in urma cu 2 luni.din casatoria noastra a rezultat un copil.pe timpul cat sotul meu a trait am locuit cu soacra mea(apartamentul fiind al ei)si cu 2 surori al sotului meu.socrul meu e decedat din 1993 si nu au dezbatut un deoarece succesiunea.acum soacra mea ma da afara .as dori sa stiu daca copilul meu are drept la partea sotului meu.timp de 15 ani am facut bunuri in comun,muncite de noi si din salariile noastre.acum imi spune ca nu imi da nici un bun deoarece sunt si ale fiului ei.nu vreau decat sa ma lase sa stai intr-o camera deoarece nu am unde merge cu un copil.poate lua tot,darsa ma lase si pe mine intr-un colt.va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:50, 13 Ianuarie 2010
Solicitati dezbaterea succesiunii dupa bunic (tatal sotului)....si dvs aveti dreptul intrucat sotul dvs a decedat dupa tatal sau. Astfel si dvs aveti dreptul la mostenirea dupa bunic , pentru ca impreuna cu copilul mosteniti pe sotul dvs...
din pacate pt. dvs., avand in vedere conduita soacrei , personal cred ca doar prin instanta puteti rezolva aceasta situatie.
va trebui sa investiti instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral. se timbreaza cu 3% din valoarea partajabila.
deocamdata va trebui sa mergeti la notariat si sa dati declaratie de acceptare a succesiunii pt. copilul dvs.
intrucat succesorul este minor acceptarea succesiunii se va face sub beneficiu de inventar.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da.
Insa va trebui sa deschideti si proces ca sa lamuriti situatia.
Va recomand sa nu parasiti imobilul orice s-ar intampla.

Si soacra ar trebui sa deschida proces ca sa se lamureasca situatia, dar eu consider ca ar fi de preferat sa o faceti dvs. pentru minor.

avocat Claudiu Lascoschi

Intaresc si eu aceasta idee! Orice ar fi nu parasiti apartamentul! Sotul dvs avea dreptul la o cota parte din mostenire dupa defunctul sau tata , iar dvs si copilul il mosteniti pe sot! Asadar , veti avea dreptul la o cota parte din acel imobil!
Sfatul meu este sa deschideti dvs actiune in instanta si sa nu stati in expectativa fiindca situatia poate deveni tensionata si nu are rost sa asteptati ca sa se ajunga la violente !
Succes!B-)
va multumesc pt sfaturi.voi incerca pe o cale amiabila sa rezolv problema mea.daca m-as fi impus ca sotie al fiului ei,poate nu se mai ajungea aici.nu sunt o fire violenta.imi este jena sa-i reprosez ceva,
Daca sotul avea un drept de proprietate si copilul are prin mostenire.Si dvs in calitate de sotie dvs. aveti drept.
Incercati sa va cautati un avocat pentru ipoteza in care situatia ar duce la proces.
Cert este ca este foarte greu sa fiti evacuata, daca nu chiar imposibil, dar aceasta inseamna ca trebuie sa va aparati in instanta.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Ce ma sfatuiti? mamma mamma in iulie se intoarce cumnata mea din italia si vor sa dezbata mostenirea pt socrul meu care e decedat din 1993.eu si copilul meu ca mostenitori ai sotului ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunic amarilys amarilys Buna ziua, Am si eu o intrebare. Urmeaza sa deschidem o succesiune dupa bunicul decedat, respectiv dupa partea care ii revine tatalui meu (la randul sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune mamma mamma buna ziua.va rog daca se poate sa primesc niste raspunsuri.am mai scris situatia mea.pe scurt.sotul meu a decedat.am fost casatoriti 14 ani.am un copil ... (vezi toată discuția)