avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sancțiune pentru un accident de care nu sunt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sancțiune pentru un accident de care nu sunt vinovată, număr de inmatriculare declarat greșit

Bună ziua, vă stresez astăzi cu o situație aberantă pe care n-o credeam posibilă, până acum. Pe raza județului Iași, acum două luni, un anume domn a pățit un accident minor în urma căruia s-au produs doar daune materiale. Am fost citată la poliție în urmă cu două zile (după mai bine de 2 luni de la producerea accidentului respectiv), pe motiv că sunt vinovată pentru nedeclararea accidentului, fapt pentru care am fost suspendată pe 30 de zile și amenda 1160 de lei. Problema e următoarea: în ziua în care e declarat accidentul domnului nici nu am condus și mai ales că în zona declarată n-am circulat în viața mea. Am explicat polițiștilor că poate fi o greșeală, că poate domnul ar fi greșit numărul de înmatriculare, altfel chiar nu-mi pot explica toate acestea. Am cerut probe care să ateste accidentul, măcar o constatare, fotografii, video, orice ar fi putut conduce la identificarea adevaratului vinovat, însă nu au vrut să lămurească în niciun fel și chip. Unul dintre domnii polițiști care mi-au luat declarația mi-a spus chiar “Hai cucoană, lasă vrăjeala, eu sunt vecinul bietului om, și chiar eu am văzut când ai dat cu mașina”. Atât cinism poate exista în cadrul Poliției Române? Atunci de ce nu a făcut ceva dacă a fost martor, de ce nu a acționat imediat pentru a stabili cine și cum e implicat? M-ar fi scutit de această nedreptate pe care nu credeam că o voi trăi. Abuz groaznic în serviciu, nu mai zic de limbajul de balta folosit. Știu clar că o voi contesta, dar ce să fac? Ce să scriu? Că nu sunt vinovată de acest accident? Mă gândesc că îmi vor cere să demonstrez că eram acasă în acea zi. Cum demonstrez că eram acasă acum mai bine de două luni? Într-o zi atât de banală, nici nu-mi amintesc pe cine mai aveam acasă, sau dacă m-a vizitat cineva în acea zi. Poate vor ține cont de probele polițiștilor pe care nici nu le-am văzut. Chiar nu știu ce să fac, mi se pare atât de nedrept să fiu sancționată pe ceva ce nu am făcut. Dacă aș fi fost vinovată, aș fi recunoscut cu fruntea în pământ, dar în acest caz, mi se pare chiar o situație încâlcită… Am cerut ajutorul unui avocat, dar mi-a cerut 2000 de lei pentru soluționarea cazului. Pai unde ajungem aici? Dau 2000 să mă salvez de ceva ce nu am făcut? Mulțumesc anticipat pentru orice eventual răspuns!
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
sorinaalexei12, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru militie nu conteaza daca aveti dovezi ca nu ati fost implicata in accident. Importante sunt hartoagele bazate pe o legislatie ambigua. Daca ei vor sa va scoata vinovata, nu aveti ce face. Probabil e un caz cu parasirea locului accidentului, nu l-au gasit pe vinovat si trebuiau sa "rezolve" cumva problema. Ei considera ca orice persoana poate fi lovita de ubicuitate si poate fi in mai multe locuri simultan. Probabil asa i-au invatat la scoala de militie. Nu trebuia sa acceptati sa fiti acuzata pe nedrept. Trebuia sa faceti plangeri peste plangeri la superiori.
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2021
sadrian, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Într-adevăr cheltuielile materiale sânt mari , mai ales hârtia , curentul , dar și benzina ( pentru 300 km ) .
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2021
roxana2008, utilizator
Cred ca glumiti ! Sper....
Buna ziua,

Daca nu va permiteti sa achitati onorariul aferent etapei de fond a procesului, solicitati serviciile avocatiale pentru redactarea plangerii contraventionale.

In probatiune, uzati de inscrisuri si de proba testimoniala.

Actiunile civile, care nu intrunesc rigorile art. 194 din Codul de procedura civila, sunt anulate, in etapa regularizarii procesului civil.

Puteti solicita cheltuieli de judecata, reprezentate de onorariul aferent redactarii plangerii contraventionale, cat si taxa judiciara de timbru, in cuantum de 20 lei.


Pe parcursul procesului, puteti beneficia de consultanta juridica.

In unele situatii, avocatii permit plata esalonata a onorariului de avocat, iar cheltuiala aferenta acestuia este recuperata, daca este castigat procesul.

~ final discuție ~