avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma poate angajatorul sa imi consum zile de concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma poate angajatorul sa imi consum zile de concediu de Craciun?

Ma poate angajatorul sa imi consum zile de concediu de odihna intre Craciun si Revelion?

Ma confrunt cu situatia in care angajatorul ma obliga sa imi introduc o cerere de concediu pentru zilele lucratoare dintre Craciun si Revelion (5 zile lucratoare!), motivand ca activitatea in anumite departamente este si asa scazuta. Nu contest acest fapt, insa as avea suficiente activitati de facut in acele zile, plus ca alegerea zilelor mele de concediu prefer sa o fac in perioada calda a anului.

Cu alte cuvinte, desi munca mea este de birou (poate fi efectuata atat de la sediu, cat si de acasa), angajatorul insista sa imi irosesc acele zile de concediu desi nu doresc acest lucru, desi as avea activitate la munca. Iar acasa in concediu as pierde timpul sau as fi nevoit sa imi gasesc activitate desi nu doresc acest lucru.

Cum ma sfatuiti sa abordez problema, pur si simplu nu doresc sa consum acele zile de concediu (aproape un sfert din totalul disponibil!) intre Craciun si Revelion!

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2021
mihneaandrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:32, 10 Decembrie 2021
Later edit: ma poate obliga angajatorul
Este foarte important ca orice angajator să înțeleagă că dreptul la concediul de odihnă este un drept garantat și nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitari.

Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Iar programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor, conform art. 148 alin.(1) din Codul muncii.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe de alta parte trebuie retinut si faptul ca planificarea concediului de odihna nu se face exclusiv in intervalul dorit de angajat. Pana la urma e concediu de odihna, nu concediu de mers la mare/etc. Si, din acest punct de vedere, va odihniti la fel de bine in noiembrie (sa zicem) ca si in iulie.
Un aspect important de clarificat in speta dumneavoastra, vorbim de zile de concediu aferente lui 2021 sau 2022?
pop_m> Dumneavoastra de cate ori ati luat concediu de odihna intr-o perioada care nu v-a convenit. Ati fost des la mare in noiembrie? Ati fi vrut sa mergeti la munte intr-o anumita perioada si vi s-a raspuns ca nu se poate, ca nu este "concediu de mers la munte"?
Chestia cu planificarea C.O., este, din start, o tampenie. Formal, ca document, trebuie sa existe. Insa extrem de putini, si doar daca au ceva aranjat / preplatit in perioada declarata, vor respecta programarea.
mihneaandrei> Discutati cu hotarare problema cu angajatorul si explicatii situatia cat mai deschis.
Succes.
saadrian, aici nu e vorba de cand mi-am luat eu concediu, ci de ce poate sau nu sa faca un angajator din punct de vedere legal. Si, din punct de vedere legal, codul muncii nu ii da angajatului libertatea de a-si alege cand vrea el concediul, In plus mai sunt si alte restrictii (zilele de concediu nu se reporteaza de la un an la altul - strict legal vorbind)

Si, ca sa va raspund la intrebare, da, am fost atat in situatia de a mi se refuza o solicitare de concediu intr-o anumita perioada, cat si in situatia de a refuza oamenilor din echipa asemenea solicitari, in conditiile in care alte persoane aveau deja aprobate cereri pentru perioada respectiva, si efectivul echipei ar fi scazut sub nivelul minim operational.

Pana la urma e o diferenta intre legal si moral. Moral anagajatorul va genera un compromis intre angajati, astfel incat toti sa isi poata lua concediul intr-o perioada convenabila. Legal angajatorul poate sa zica x isi ia concediu in ianuarie, y in februarie si ata ete. Intrebarea aici era pe aspectul legal, din cate am inteles eu.

Alte discuții în legătură

Planificare concediu de odihna lorefaur lorefaur Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: O societate stabileste impreuna cu angajatii sai, in luna februarie a.c., concediul de ... (vezi toată discuția)
Inchidere firma pe perioada vacantei Patience Patience Buna ziua, Cum se procedeaza corect daca societatea doreste ca activitatea sa fie suspendata pe o perioada data, de exemplu pentru vacanta de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna adidor adidor Un angajator poate conditiona sa imi iau concediul de odihna intr-o anumita perioada ? (vezi toată discuția)