avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de casatorie

Buna seara. Sunt tanar, am 23 ani, recent am achizitionat un apartament pe numele meu cu surse provenite astfel ( 80% donatie parinti + 20% surse proprii-job). Parintilor mei le este teama ca nu cumva viitoarea sotie pe care o voi avea sa beneficieze de vreo parte din acel apartament. Credeti ca ar fi fost mai bine sa il iau pe numele parintilor si mai tarziu sa-l primesc mostenire? Am 3 situatii in cap la care as vrea sa ma ajutati cu raspuns:
1. Ce se intampla daca pe viitor cand voi avea familie si copil voi divorta? Sotia va beneficia de parte din acel apartament?
2. Ce se intampla daca in momentul in care voi avea familie eu voi deceda(Doamne fereste)? Parintii mei vor ca in lipsa mea sa aiba drept asupra la tot incat sotia mea sa nu beneficieze de nimic.
3. Ce se intampla daca in timpul casatoriei eu vand imobilul in ideea de a cumpara altceva? Este posibil ca noua achizitie sa fie tot bun propriu avand in vedere ca voi fi casatorit?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
ionutmcinjau, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 00:29, 30 Noiembrie 2021
În final, ce doresc părinții dvs mai exact?
Sa nu puteti vinde niciodată apartamentul fără acordul lor?
Sau în caz ca va căsătoriți și divorțați, apartamentul sa nu se imparta la divorț? (Cu mențiunea ca asa cum vi s-a spus deja mai sus, asta nu se va întâmpla pentru ca bunurile dobândite anterior căsătoriei sunt bunuri proprii).
De 2 aspecte sunt ei îngrijorați:
1. Ca nu cumva eu să trec imobilul pe numele soției.
2. Dacă în timp ce sunt căsătorit doamne ferește se întâmplă ceva cu mine, ei nu agreează ideea ca parte din imobil să revină soției. (Asta e un caz exceptional la care nu e bine sa ne gandim dar totuși omul azi este, mâine dispare)
nu era bine sa se gandeasca la asta inainte sa va dea banii ?
incercati sa ii linistiti, faptul ca va veti insura candva, nu inseamna ca va pierdeti mintile.
dati-le drept de abitatie viagera pe casa si astfel le garantati ca indiferent de cine va fi proprietar, ei pot sta in casa toata viata.
1. Pentru asta, părinții își pot rezerva un drept de uzufruct viager. Asta înseamnă că nu veți putea înstrăina imobilul decât cu acordul lor.
2. Regulile în materie de moștenire nu se pot schimba. Este perfect normal ca femeia care s-a măritat cu dvs și care v-a fost tovarășa de viata, sa va moștenească.
3. Cu atâtea condiții, si "daca", v-as sugera sa ii lăsați pe părinții dvs sa cumpere ei apartamentul și sa fie ei proprietari. Toate problemele și ipotezele lor se vor sfârși, iar dvs cautati-va sa va achiziționati propriul imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Cui revine apartamentul in situatia asta simpla? Selena1 Selena1 Buna ziua, Sunt necasatorita si am ceva bani in banca. Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte. Vrem sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)
Recasatorie , ce se intampla cu fiul mostenitor magika2002 magika2002 Buna ziua, as dori sa ma recasatoresc, eu am o garsoniera si o fata iar sotul o casa si un baiat . Ce drepturi are baiatul lui in garsoniera mea, si ... (vezi toată discuția)