avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Urmare a depasirii plafonului de TVA intra la platitor ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Urmare a depasirii plafonului de TVA intra la platitor de TVA sau intra in sfera de scutiri pe TVA?

Buna seara,

Un PFA al carui titular persoana fizica de profesie medic anestezist cu contract de prestari servicii incheiat cu spital si clinica privata emite facturi lunare pentru contravaloare servicii anestezie.
Va rog frumos sa confirmati daca urmare a depasirii plafonului de TVA acest PFA intra la platitor de TVA in mod automat sau acest tip de servicii intra in sfera de scutiri pe TVA ?
Va rog frumos sa indicati si textul normativ din care sa reiasa obligativitatea de a fi platitor de TVA sau cel pentru exceptii de la TVA.
Mentionez ca acest PFA desfasoara activitatea prin certificatul de inregistrare fiscala emis de catre ANAF.

Multumesc anticipat pentru suport.
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 22:11, 5 Decembrie 2021
Avand activitati EXCLUSIV scutite fara drept de deducere de la art 292 alin 1 , nu va avea obligatia inregistrarii in scop de TVA la depasirea plafonului de TVA de 300.000 lei intrucat aceste venituri nu intra la calculul plafonului conform art 310 .

" ART. 310 - Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici

(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operațiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).

(2) Cifra de afaceri care servește drept referință pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situația persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o mică întreprindere, a operațiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operațiunilor scutite cu drept de deducere și, dacă nu sunt accesorii activității principale, a operațiunilor scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) și f). Prin excepție, nu se cuprind în cifra de afaceri prevăzută la alin. (1), dacă sunt accesorii activității principale, livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, și livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă "

Dupa cum se observa actiivitatile medicale fiind la art 292 alin 1 lit a nu intra in calculul cifrei de afaceri pt plafonul de 300.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafonul de tva de 300.000 lei se referă doar la incasari? eduard56463 eduard56463 Plafonul de tva de 300.000 Lei se referă doar la incasari? adica ce am facturat si încasat? sau si la banii cheltuiți pt desfășurarea activității ( ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul pentru tva in cazul unui pfa la norma de venit Catalin9871 Catalin9871 Buna ziua, Se da PFA la norma de venit, neplatitor de TVA. In cazul in care se depaseste plafonul TVA de 300.000 lei, suma de plata TVA se va calcula din ... (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri roxu69 roxu69 Contul 7582 intra in cifra de afaceri pentru plafonul de tva? (vezi toată discuția)