avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament aparut dupa dezbaterea mostenirii.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament aparut dupa dezbaterea mostenirii.

Buna ziua! In anul 2008 s-a dezbatut mostenirea de catre parinti, unde erau patru frati! In anul 2017 a murit si ultimul frate si s-a facut succesiunea unde sunt 10 mostenitori ( copii si nepoti) Acum unul din mostenitori, apare cu un "testament" pe care nu l-a vazut nimeni si contesta ce a fost dezbatut la notar ( exista 3 dezbateri, la care nu a aratat acest testament). Acum inteleg ca va deschide actiune in judecata, pentru a contesta dezbaterea si a fi luat in calcul "testamentul" Este corect ca mostenitorii sa nu stie de acest document, si sa nu fie aratat , pentru a sti ce scrie in el? Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2021
NICULIN, utilizator
Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 09:57, 18 Ianuarie 2022
NICULIN a scris:

Daca au acceptat dezbatarea mostenirii in fata notarului, in anul 2008, prin semnarea acelei declaratii de acceptare a succesiunii, acum nu se contrazic?

Se cam contrazic...:)
Trebuie mers pe fondul litigiului, asa cum v-am spus in mesajul anterior.

Tot ce am scris in mesajul anterior este valabil, chiar daca nu au solicitat si anularea certificatului de mostenitor.

Nicoleta Cristina Romascanu a scris

"-Se pare că aveți un glob de cristal mai performant decât al meu :) "
-De acord că nulitatea absolută este imprescriptibilă. dar pe aici se vorbește despre „anulare” (= nulitate relativă), iar
aceasta este prescriptibilă.
-De-aia ziceam „m-aș uita nițel și pe la prescripție”. N-am afirmat nicio clipă că ar fi ori că n-ar fi, pentru că ...în zațul
meu de cafea nu am suficiente elemente pentru a califica în vreun fel cererea pe care n-am citit-o.„anulare” (=
nulitate relativă), iar aceasta este prescriptibilă. "

Nu m-am bazat pe globul de cristal cand am raspuns! :)

Prin anulare se intelege inclusiv nulitate absoluta.

Mie cand cineva imi spune ca trebuie sa ma uit "si pe prescriptie", inseamna ca este aplicabila prescriptia, caci altfel de ce mi-ar mai spune asa ceva....
Nu a calificat nimeni cererea pe care a formulat-o reclamantul, raspunsul a fost dat strict pe ceea cea postat userul.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Buna ziua! Am gasit dezbaterea mostenirii pe care au facut-o in anul 2008, dupa moartea mamei lor , si in actul de mostenire se arata ca a fost dezbatuta mostenirea dupa tatal lor in 2007 (care este trecut in testament ca singur mostenitor) si se arata ca: mama- a acseptat succesiunea in termen legal in calitate de sotie supravetuitoare, cu o cota de...conform art. 1, lit (a) din Legea nr. 319/1944, iar pentru copii ( care cer acum anularea actului de proprietate - au acceptat succesiunea in termen legal , in calitate de fiica cu o cota de... conform art. 669 din cod civil.
In testament este prinsa Legea 319/1944, de unde intelegem ca acest testament a fost citit si acceptata mostenirea!!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-am deslusit putin! Am fost mintiti, ca testamentul a aparut dupa dezbaterea mostenirii!! Suntem nepoti de frati!!!In instanta suntem chemati de veri!!!!
deci: Testament pe numele unui fiu. Dezmosteniti cei 4 frati. Moare cel care face testamentul( bunicul nostru), Nu se dezbate mostenirea , chiar daca se stie de acest testament. Trec 16 ani si moare si cel care are testamentul pe numele lui. Sotia nu dezbate mostenirea. dar depune cerere impreuna cu cei 4 cumnati ( fratii defunctului cu testamenul) pentru Act proprietate teren arabil.) Se obtine actul in 1994 pe numele celor 4 frati si cumnata. Moare si cumnata in 2006 . In 2007 se dezbate mostenirea dupa bunici si tata (cel cu testamentul) , unde este trecut testamentul, drept de mostenire mama si copii fara a fi inclus actul de proprietate ( corect),In 2008 se dezbate mostenirea de catre copii si dupa si mama (aici este prins actul de proprietate.) Acum se cere anularea actului de proprietate, ca nu a fost depus testamentul de catre mama lor, pentruca era indreptatita , spun ei (adica nora care nu a dezbatut mostenirea) sa fie ea mostenitoarea si nu, si fratii sotului .
Noi la randul nostru, am dezbatut mostenirea dupa parintii nostri, unde avem aceeasi cota dupa actul de proprietate (dupa cei 4 frati)
Sunt indeplinite conditiile cerute , sa se anuleze actul de proprietate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022
NICULIN, utilizator
Rog un raspuns . In situatia mai sus prezentata, eliberarea unui act de proprietate fara a fi fost dezbatuta mostenirea, intra sub incidentul art. 956 Cod civil?
Va multumesc!
Nu, nu este aplicabil, intrucat art. 956 Cod Civil vorbeste despre deschiderea mostenirii si nu despre dezbaterea acesteia.

Art. 956 Cod civil;
Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.

Din ceea ce ati scris inteleg ca bunicul a decedat anterior datei la care a fost formulata cererea pentru eliberarea titlului de proprietate.

Deschiderea mostenirii si dezbaterea acesteia sunt doua notiuni juridice distincte si adesea justitiabilii le confunda, crezand ca este vorba despre acelasi lucru.
Intrucat mostenirea unei personae se deschide in momentul decesului acesteia, data deschiderii succesiunii este cea a mortii celui care lasă mostenirea.
Dovada mortii se face cu certificatul de deces sau cu o hotarare judecatorească declarativa de moarte rămasa definitiva.

Exista si expresia potrvit careia mostenirea se deschide prin moarte.

Asadar, deschiderea mostenirii nu trebuie sa fie confundata cu data deschiderii procedurii succesorale.

Dezbaterea succesiunii este procedura juridica prin care se stabileste cine sunt mostenitorii persoanei decedate si care este intinderea masei succesorale, respectiv care sunt bunurile supuse dezbaterii mostenirii.
In urma dezbaterii succesiunii, drepturile si obligatiile persoanei despre a carei mostenire este vorba, trec la mostenitorii acesteia.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Cumparare drepturi succesorale Stoicadi Stoicadi Buna ziua, Linga curtea mea este un teren al carui [b]proprietar a murit in 2010[/b], nu s-a deschis succediunea. Unicul mostenitor, un frate de 89 ani ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui contract de donatie bcpi.in bcpi.in tatal meu si cu fratele lui sunt coproprietarii un imobil(teren si casa);pe constructii are fiecare certificat de mostenitor(tata a acceptat mostenirea de la ... (vezi toată discuția)