avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare apartament pentru intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare apartament pentru intretinere

Buna ziua. Am o matusa care doreste sa imi cedeze apartamentul si s-o ajut pe perioada vietii, Nu vrea musai un contract de intertinere, dar eu cred ca asa ar fi corect. Dansa e o persoana foarte buna si nu are intentia sa profite , nici noi.
Mi s-a spus ca ar fi indicat vanzare cu drept de abitatie viagera.
Iar contract de intretinere separat, Dar mi s-a spus ca trebuie convocat cineva de la autoritati. Este o procedura complicata ? Mi s-a mai spus ca nu as mai avea dreptul sa o internez intr-un azil. In niciun caz nu am aceasta intentie, dar stiu pe cineva din familie care a mers acolo de bunavoie, ambii soti , si s-a dovedit o solutie foarte buna. Deci doar intr-un caz super-extrem de Alzheimer in care trebuie sa stai langa persoana non-stop sa zic, dar Doamne ajuta sa nu fie cazul. Insa ne macina aceasta conditie, asa e? Adica e specificat clar ca nu ai voie sa internezi persaoana intretinuta sau se poate in cazuri extreme ?
Se poate totusi un act de instrainare in scopul intretinerii sau nu se mai face ?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2021
mttpsg, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:54, 11 Decembrie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
Mi s-a spus ca ar fi indicat vanzare cu drept de abitatie viagera.
Iar contract de intretinere separat, Dar mi s-a spus ca trebuie convocat cineva de la autoritati

Oare cine v-a zis asa ceva ?

Contractul e de intretinere cu clauza de uzufruct sau de abitatie, adica in schimbul intretinerii, femeia va da casa.
reprezentant de la dgaspc o asista, daca ea cere, altfel, nu.

Mai aveti la indemna si contractul de renta viagera, adica sa ii dati o suma lunar in schimul casei pe perioada cat traieste, asta insemnand ca nu va fi musai sa o ingrijiti dvs personal, ci puteti contribui la plata caminului sau plati pe cineva pt a o ingriji

Oricum, la cat costa un loc la camin, cu acei bani platiti pe cineva sa o ingrijeasca as aca lejer puteti semna un contract de intretinere in care isi pastreaza si drept de uzufruct.

Ce trebuie sa stiti ca daca apar neintelegeri si nu mai vreti sa o ingrijiti, va da in judecata si pierdeti ( daca veti pierde) casa si se iroseste tot efortul depus pana la acea data.
mttpsg a scris:
Adica e specificat clar că...


Depinde ce anume veți specifica dvs. clar în contractul pe care îl veți semna.

Art. 2.257. NCC
(2) Debitorul este obligat în special să asigure creditorului hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, menaj, precum şi folosinţa unei locuinţe corespunzătoare. Întreţinerea cuprinde, de asemenea, îngrijirile şi cheltuielile necesare în caz de boală.

Textul conține enumerarea unor elemente componente ale obligației de întreținere. Cu acordul părților, ele pot fi restrânse, extinse, mai clar specificate etc.

Persoana vârstnică este asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, de un reprezentant al autorităţii tutelare, în vederea încheierii oricărui act translativ de proprietate, având ca obiect bunuri proprii, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale. (art. 30 alin 2 din Legea 17/2000)
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2021
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cosmina80 cosmina80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca ... (vezi toată discuția)
Curatela balabanconstanta@yahoo.com balabanconstanta@yahoo.com am un contract de intretinere cu o doamna acum are 94 ani si cu habitatie viagera pt ea si fiica ei cu schizofrenie paranoida, grad II. Pot sa obtin dreptul de ... (vezi toată discuția)
Am aproape 70 de ani și deja mi-e foarte greu să mă întrețin singură. există cămine de bătrâni care acceptă un apartament în schimbul îngrijirii? Franka Franka Buna ziua. Ma intereseaza daca in tara exista camine de batrani care accepta o locuinta (apartament) contra unei cote de intretinere. Sa o gestioneze ei cum ... (vezi toată discuția)