avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pârghii legale sa mai "scap" de impozitul pe venit ca ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pârghii legale sa mai "scap" de impozitul pe venit ca salariat?

Salutare. Mă întrebam dacă exista oarecum niste pârghii legale sa mai "scap" de impozitul pe venit ca salariat.
Anume, daca îmi fac PFA pe domeniul pe care am calificare, angajatorul poate să mă angajeze ca PFA?
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 14:30, 16 Decembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti avea contract, emiteti factura pe care cealalta societate o va plati.
Veti plati insa, mai mult si mai multe ca pfa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ATENTIE insa ca exista riscul incadrarii activitatii dvs din PFA in activitate dependenta ( ca si salariat " mascat"" al firmei unde prestati ) . Trebuie sa indepliniti 4 din cele 7 conditii de mai jos ca sa nu aveti probleme cu fiscul :

ART 7 CF :
3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:

3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;
"


Reincadrarea se face in temeiul art 11 CF :

"ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.
"
Și dacă îndeplinesc 4 din 7 condiții, tot la fel funcționează relația PFA- societate către care prestezi servicii?
Adică tot trebuie făcută chitanță la fiecare final de luna și decontată suma?
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da emiteti factura si chitanta pt numerar sau prin banca faceti incasarea .
Aveti grija sa puneti in balanta "scapatul" de impozit de acum cu valoarea pensiei cand va veni vremea, respectiv sa nu va furati singur caciula....multi angajati inca accepta plata salariului minim si o diferenta in mana agreata intre anagajator si angajat, fara a lua in calcul faptul ca la un moment dat o sa iesiti la pensie si atunci, o sa va plangeti ca aveti pensia mica/minima.
Impozitul pe veniul obtinut din salarii este doar 10% (cu exceptia unor categorii exceptate precum IT, constructii, etc, unde nu exista sau sunt mai mici), celelalte sunt contributii (ex. sanatate, pensie, somaj) care va permite accesul la sistemul de sanatate, contributii sociale/pensie, somaj la un moment dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi vorba de activitate dependentă pentru srl dacă are un singur client? cosminstefanxp cosminstefanxp Buna ziua, Am o situatie putin mai speciala si as avea nevoie de putin ajutor/un sfat. Sunt actionar in doua companii, intr-una asociat unic (sa o numim A), ... (vezi toată discuția)
Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii tichil tichil Am avut contract de munca incheiat cu o firma de paza si mi-a modificat in contract de prestari servicii pe o perioada de 4 luni, cu salar lunar. In aceasta ... (vezi toată discuția)