avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Poate fi vorba de activitate dependentă pentru SRL ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Poate fi vorba de activitate dependentă pentru SRL dacă are un singur client?

Buna ziua,

Am o situatie putin mai speciala si as avea nevoie de putin ajutor/un sfat. Sunt actionar in doua companii, intr-una asociat unic (sa o numim A), in cealalta (B) impreuna cu o alta companie. Pentru ambele companii sunt unul dintre administratori.

Compania B presteaza servicii (informatice) pentru clienti din afara. Compania A va avea in curand un singur angajat - eu. In cazul in care compania A (eu asociat unic) incheie cu compania B un contract de prestari servicii, pentru care se factureaza servicii de management si prestari servicii dezvoltare software, ar putea fi probleme daca pentru compania A este singurul client? Practic eu as fi actionar in ambele, administrator in ambele, anagajat doar in compania A si ar fi un contract de prestari servicii (la pret corespunzator pietei) intre A si B.

Stiu ca in cazul PFA-urilor, in cazul unui control, s-ar putea ajunge la concluzia ca este vorba de activitate dependenta, si ar trebui aplicate impozitele corespunzatoare salariilor. Este aceeasi situatie si aici?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 20:56, 10 Iunie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, teoretic exista acest risc. Cod Fiscal:

ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.

Organul fiscal este obligat să motiveze în fapt decizia de impunere emisă ca urmare a neluării în considerare a unei tranzacții sau, după caz, ca urmare a reîncadrării formei unei tranzacții, prin indicarea elementelor relevante în legătură cu scopul și conținutul tranzacției ce face obiectul neluării în considerare/reîncadrării, precum și a tuturor mijloacelor de probă avute în vedere pentru aceasta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate vorbi de activitate dependenta, nu sunt comparabile PFA / SRL. Totusi, tinand cont de situatia prezentata, poate fi suspectata tranzactia ca avand scop evitarea platii unor taxe/impozite. Se practica si la scara mai mare facturari/incasari intre societatile unui grup. In limbaj economic se cheama sinergie, in limbaj fiscal se poate citi si evaziune, depinde de justificarea tranzactiei.
Ioan Petru Butariu a scris:

Da, teoretic exista acest risc. Cod Fiscal:

ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.

Organul fiscal este obligat să motiveze în fapt decizia de impunere emisă ca urmare a neluării în considerare a unei tranzacții sau, după caz, ca urmare a reîncadrării formei unei tranzacții, prin indicarea elementelor relevante în legătură cu scopul și conținutul tranzacției ce face obiectul neluării în considerare/reîncadrării, precum și a tuturor mijloacelor de probă avute în vedere pentru aceasta.De acord cu dvs., dar utilizatorul se referea ca ar putea fi incadrata ca munca dependenta si eu zic ca nu.

De asemenea, ambele societati fiind romane, microintreprinderi (daca nu e asa sa ne spuna utilizatorul care a pus intrebarea), nu pot fi suspectate ca spala bani sau ca vor sa plateasca mai putin impozit.

In contextul actual, daca nu am incadrat bine speta, cel care a pus intrebarea ne poate corecta.
Eu nu inteleg ca aici se refera la PFA, scrie persoana fizica:

3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:

3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;


Nu cred ca legiuitorul sa fi lasat vid in zona societatilor, mai ales formate dintr-o singura persoana, neacoperita. Deci poate fi vorba de orice persoana (PFA, II, asociat la o societate chiar din straintate, etc).
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii intre pfa si srl cu acelasi administrator razvan_dt razvan_dt Intreb cu riscul de a repeta topicul pe forum, dar se pare ca nu exista un raspuns concret :| Detin un PFA si sunt asociatul unic al unui SRL. Este legal ... (vezi toată discuția)
Pârghii legale sa mai "scap" de impozitul pe venit ca salariat? Sebastian Tătăran Sebastian Tătăran Salutare. Mă întrebam dacă exista oarecum niste pârghii legale sa mai \"scap\" de impozitul pe venit ca salariat. Anume, daca îmi fac PFA pe domeniul pe ... (vezi toată discuția)