avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua am o întrebare dacă se poate. Sora mea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua am o întrebare dacă se poate. Sora mea și cu tata ...

Bună ziua am o întrebare dacă se poate. Sora mea și cu tata sunt proprietarii casei unde locuiesc iar tata a decedat între timp. Poate sora mea să înstrăineze proprietatea sub orice forma (închiriere, donație, vânzare - cumpărare, etc) semnând acte de mână fără a face succesiunea?
Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:23, 27 Decembrie 2021
NU, teoretic nu poate, desi practic poate sa faca un act de mana, sa ia un avans de vanzare si sa predea posesia imobilului. Fapt care, da, complica lucrurile. Desi, legal, nu va putea sa finalizeze tranzactia fara a face succesiunea. Dar, uite, isi vinde partea ei, si va treziti in casa cu un alt proprietar si asa mai departe, nu mai scriu ca sa nu dau idei.
Iar, închirierea nu este înstrăinare, este o cedare temporata de folosinta.
Mulțumesc frumos pentru răspuns dar nu prea înțeleg cum poate să renunțe la partea ei de proprietate atâta timp cât nu există o schiță cadastrala și nici acordul meu?

trandafir2 a scris:

NU, teoretic nu poate, desi practic poate sa faca un act de mana, sa ia un avans de vanzare si sa predea posesia imobilului. Fapt care, da, complica lucrurile. Desi, legal, nu va putea sa finalizeze tranzactia fara a face succesiunea. Dar, uite, isi vinde partea ei, si va treziti in casa cu un alt proprietar si asa mai departe, nu mai scriu ca sa nu dau idei.
Iar, închirierea nu este înstrăinare, este o cedare temporata de folosinta.

Am scris eu ca "să renunțe la partea ei de proprietate"? Nu stiu ce intelegeti dvs prin "să renunțe ..."
Am scris ca isi poate vinde cota parte.
Este proprietar? Are o cota parte? ISI vinde cota parte.
Aia pe care o are deja stabilita (...ca asa ati scris in primul mesaj,, "Sora mea și cu tata sunt proprietarii casei unde locuiesc"), nu aia de pe urma tatalui, unde aveti si dvs drept la mostenire.

Una peste alta, isi vinde cota pe care are deja acte, iar pentru restul ia un avans (sau chiar toata suma in avans).
Cumparatorul se muta acolo cu catel, cu purcel, ...si apoi incepe circul,,, judecăți, avocați, executări silite, sulte și asa mai departe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul meu este moștenitor a 3/8 dintr-un apartament prin taxă ... Emilia Cirstea Emilia Cirstea Soțul meu este moștenitor a 3/8 dintr-un apartament prin taxă de succesune in urma tatalui rămânând moștenitori el si mama lui, sora lui și fratele au ... (vezi toată discuția)
Inscrierea proprietatii in cartea funciara Tulbas Camelia Rita Tulbas Camelia Rita Am mostenit de la parintii decedati o suprafata de teren pe care parintii mei au cumparat-o cu acte facute de mana de la vecinii, care au decedat si ei intre ... (vezi toată discuția)
Vanzare drept proprietate annesis annesis Buna ziua, Eu detin 50% din cata parinteasca, iar mama 50%. Dupa moartea mamei toti fratii au cedat dreptul in favoarea surorii mele. eu doresc sa ii vand ... (vezi toată discuția)