avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... functie publica de conducere
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

functie publica de conducere

cum se procedeaza in cazul in care in organigrama unei institutii publice nu exista o functie de conducere , dar un functionar indeplineste conditiile pentru a fi promovat
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 09:33, 13 Ianuarie 2010
Fie se transforma postul, fie se infiinteaza unul.
Prin planul anual de ocupare a functiilor publice, se creeaza functia respectiva si se prevede pentru ocupare in anul respectiv. De retinut faptul ca functiile publice de conducere, asa cum sunt ele prevazute in legea 188/1999, se ocupa prin concurs/examen, nu prin promovare. Promovarea se face doar pentru clase si grade profesionale.
legea nr. 188/1999
" ART. 112*)
(1) Numărul total al funcţiilor publice de conducere din cadrul fiecărei autorităţi sau instituţii publice, cu excepţia funcţiilor publice de secretar al unităţii administrativ-teritoriale şi de şef al oficiului prefectural, este de maximum 12% din numărul total al funcţiilor publice.
*) Reproducem mai jos prevederile art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 229/2008 (#M6):
"ART. III
(1) La aprobarea structurii organizatorice a autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală şi locală vor fi respectate prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora numărul total al funcţiilor publice de conducere din cadrul fiecărei autorităţi sau instituţii publice, cu excepţia funcţiilor publice de secretar al unităţii administrativ-teritoriale şi de şef al oficiului prefectural, este de maximum 12% din numărul total al funcţiilor publice, precum şi prevederile art. XVI din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
a) pentru constituirea unui birou este necesar un număr de minimum 5 posturi de execuţie;
b) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 7 posturi de execuţie;
c) pentru constituirea unei direcţii este necesar un număr de minimum 15 posturi de execuţie;
d) pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 25 de posturi de execuţie.
(2) Autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică centrală şi locală au obligaţia de a face modificările corespunzătoare în structura organizatorică şi în statele de funcţii, de a stabili numărul maxim de funcţii publice de conducere şi de execuţie, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă."
Care din aceste conditii le indepliniti, pentru a putea fi creata functia publica de conducere? De ce considerati ca puteti ocupa o functie publica de conducere? Fiti va rog ceva mai darnica in detalii, astfel incat sa putem formula cele mai corecte raspunsuri.
Oricum... daca functia publica de conducere nu exista, ea nu poate fi decat infiintata prin planul de ocupare a functiilor publice, si rezervata in vederea ocuparii prin recrutare si nu prin promovare.
multumesc tuturor pentru raspunsuri , ceea ce doresc sa va mai intreb este daca in planul anual care a fost aprobat in anul 2009 , pentru 2010 nu a fost trecuta pentru infiintare functia publica de conducere despre care vorbim ,se mai pot face modificari in acest sens in cursul anului 2010
Teoretic, nu,practic, da.... cu acordul ANFP.... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare birou, serviciu in apl claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Va rog sa imi spuneti care este numarul minim si maxim de angajati in cadrul unui birou si serviciu din administratia publica locala, precum si ... (vezi toată discuția)
Sef birou navi navi lucrez intr-o institutie publica locala, la financiar pot fi sef birou? mentionez ca in organigrama figureaza 5 posturi + 1 post, dar sunt ocupate numai 4 ... (vezi toată discuția)
Cand este creat un post de sef serviciu? duni duni Postul de sef serviciu este creat atunci cand exista un numar de .....in subordine? - E vorba de sectorul bugetar. Va rog frumos sa-mi spuneti in ce lege se ... (vezi toată discuția)