avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... O SA poate opta pentru plata impozitului pe venit?
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

O SA poate opta pentru plata impozitului pe venit?

Buna ziua! O SA cu un CSV peste 45.000 lei,, platitoare de impozit pe profit cu peste 2 salariati si inregistreaza o CA sub un milion de euro, poate opta pentru plata impozitului pe venit?
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: violeta.grigorescu , utilizator 16:07, 6 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Este inca in vigoare prevederea, doar sa nu a mai fi optat vreodata pt aceasta.

Cod Fiscal
Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(3^1)Prin excepție de la prevederile art. 47 alin. (1), microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1). În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.


De asemenea trebuie ca la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;

e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.

Nu intră sub incidenţa acestui impozit următoarele persoane juridice române:

a) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
b) Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;
c) Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii;
d) Fondul de garantare a asiguraţilor, constituit potrivit legii;
e) entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2022
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc, pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit microintreprindere tampau gabriela tampau gabriela O societate comerciala care indeplineste conditiile de a se incadra in categoria microintreprinderi ( CA < 100000 euro , are 3 salariati , are venituri din ... (vezi toată discuția)
Firma veche capital social mare ! Patranl@yahoo.com Patranl@yahoo.com Salut. Dacă cifra de afaceri este în jur de 165.000 de euro, capitalul social de aprox 65.000 euro, 10 angajați și firma are peste 10 ani vechime la ce ... (vezi toată discuția)
Imp micro sau imp profit adi_siv adi_siv O societate care a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri sub 1.000.000 euro a devenit plătitoare IMP micro începând cu 01 ian 2018. Din apr 2018 a optat ... (vezi toată discuția)