avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta: ...

Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta:
- am castigat un proces civil si am o hotarare definitiva impotriva unui vecin. Instanta a hotarat ca acesta trebuie sa-mi achite o anumita suma de bani in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii urmand ca dupa trecerea acestuia paratl sa achite penalizari de 100 lei/zi intarziere pana la achitarea debitului restant. Stiu ca trebuie sa apelez la executor pentru punerea in executare a hotararii insa, in acelasi timp am informatia ca vecinul vrea sa-si vanda apartamentul si sa nu mai am ce recupera! precizez ca el nu are venituri si doar acest bun este pe numele lui. Pot institui privilegiu imobiliar?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Lumyna , utilizator 20:25, 10 Ianuarie 2022
Puteti solicita in instanta instituirea unui sechestru asigurator asupra imobilului apartinand debitorului sau prin executor sa se instituie daca termenul din somatie a expirat.
Sechestrul asigurător

Art. 952 Cpc Condiţii de înfiinţare

(1) Creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanţă este constatată în scris şi este exigibilă, poate solicita înfiinţarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorului, dacă dovedeşte că a intentat cerere de chemare în judecată. El poate fi obligat la plata unei cauţiuni în cuantumul fixat de către instanţă.

(2) Acelaşi drept îl are şi creditorul a cărui creanţă nu este constatată în scris, dacă dovedeşte că a intentat acţiune şi depune, odată cu cererea de sechestru, o cauţiune de jumătate din valoarea reclamată.



(3) Instanţa poate încuviinţa sechestrul asigurător chiar şi atunci când creanţa nu este exigibilă, în cazurile în care debitorul a micşorat prin fapta sa asigurările date creditorului sau nu a dat asigurările promise ori atunci când este pericol ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să îşi ascundă ori să îşi risipească averea. În aceste cazuri, creditorul trebuie să dovedească îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute la alin. (1) şi să depună o cauţiune, al cărei cuantum va fi fixat de către instanţă.


Art 953 Cpc- procedura de instituire

(1) Cererea de sechestru asigurător se adresează instanţei care este competentă să judece procesul în prima instanţă. Creditorul nu este dator să individualizeze bunurile asupra cărora solicită să se înfiinţeze sechestrul.

(2) Instanţa va decide de urgenţă în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere executorie, stabilind suma până la care se încuviinţează sechestrul, fixând totodată, dacă este cazul, cuantumul cauţiunii şi termenul înăuntrul căruia urmează să fie depusă aceasta.

(3) Încheierea prin care se soluţionează cererea de sechestru se comunică creditorului de îndată de către instanţă, iar debitorului de către executorul judecătoresc, odată cu luarea măsurii. Încheierea este supusă numai apelului, în termen de 5 zile de la comunicare, la instanţa ierarhic superioară. Apelul se judecă de urgenţă şi cu precădere, cu citarea în termen scurt a părţilor.

(4) Dispoziţiile art. 998 alin. (4) se aplică atât la soluţionarea cererii, cât şi la judecarea apelului.


Multumesc pentru raspuns!



Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titluri executorii si procese pe rol cu acelasi debitor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua tuturor! In calitate de Asociatie, ne confruntam cu o situatie neclara pentru noi. Avem 2 titluri executorii pentru suma x si se procedeaza la ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator ELENA Enache ELENA Enache Societatea unde lucrez este cu capital integral de stat. Ea nu-si mai poate onora obligatiile salariale si nici contractele incheiate pana acum . In contractul ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator calinionut calinionut Speta pe care doresc sa o prezint aici si cu privire la care sper ca voi primi ceva sfaturi se refera la o actiune in pretentii nascute in urma unui pretins ... (vezi toată discuția)