avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mentiuni in cartea funciara a unui apartament ( ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mentiuni in cartea funciara a unui apartament ( dreptul de preemtiune ) || Complex rezidential

Mentiuni in cartea funciara a unui apartament ( dreptul de preemtiune )

Buna ziua,

Recent am achizitionat un apartament situat in cadrul unui Complex Rezidential iar in contractul de vanzare-cumparare am vazut mentionat dreptul de preemtiune al vanzatorului(persoana juridica).

1. Este o clauza abuziva?
2. Se practica acest timp de metoda in general? Stiu ca exista si o lege care specifica astfel de lucruri fara mentiuni in contractul de V-C.
3. A mai cumparat cineva apartamente cu aceste conditii?
5. In cazul in care doresc sa vand apartamentul, trebuie neaparat sa am un cumparator pentru a anula dreptul de preemtiune? Sau pot publica un anunt si in acelasi timp sa informez si preemtorul cu privire la acest lucru?
Aceasta clauza mi se pare o ingreuneaza procesul de revanzare ulterioara pentru ca trebuie sa astept 45 de zile raspunsul preemtorului.

PS: Din partea dezolvatorului mi s-a comunicat faptul ca toata lumea a semnat acest drept de preemtiune, dar rasfoind extrasul de carte funciara am observat aceasta mentiune doar in dreptul contractului meu.

Iar intrebarea este: In extrasul de carte funciara, ar trebui sa vad acest drept semnat si in rubricile vecinilor? Sau este normal sa vad acest lucru semnalat doar in dreptul contractului meu? Sunt date confidentiale si din acest motiv nu sunt afisate? Sau am fost pacalit?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 17:02, 12 Ianuarie 2022
Buna ziua, in primul rand aveati obligatia de a citi si de a va informa pentru a intelege ce semnati inainte sa semnati. Dreptul de preemtiune presupune ca dezvoltatorul are prioritate in a cumpara apartamentul daca va hotarati sa vindeti. Acest drept se desfasoara in lipsa de alte stipulatii contractuale astfel: Titularul dreptului de preempţiune care a respins o ofertă de vânzare nu îşi mai poate exercita acest drept cu privire la contractul ce i-a fost propus. Oferta se consideră respinsă dacă nu a fost acceptată în termen de cel mult 10 zile, în cazul vânzării de bunuri mobile, sau de cel mult 30 de zile, în cazul vânzării de bunuri imobile. În ambele cazuri, termenul curge de la comunicarea ofertei către preemptor.
Daca in celelalte carti funciare ale apartamentelor vecine, acest drept nu apare, fie nu a fost notat, fie nu exosta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de preemptiune Victor1967 Victor1967 Buna ziua. Am detinut o proprietate cu un teren in suprafata de 1000 mp. Am dezmebrat proprietatea in 2 loturi, un lot cu casa de 500 mp si un lot cu teren de ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren prin licitatie- insoiventa AdrianaPac AdrianaPac Buna ziua, Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Revin la dvs cu o intrebare - schita topografica stereo 70 - plan vizat de OCOT - categoria de folosinta a ... (vezi toată discuția)