avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Caracterul locuibil al unui imobil
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Caracterul locuibil al unui imobil

Una din conditiile pentru a putea cumpara o locuinta cu TVA 5% este caracterul locuibil al imobilului: “Cota redusă TVA de 5% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.” Va rog frumos sa ma lamuriti daca un apartament nou, care intruneste restul conditiilor pentru a se incadra la cota redusa de TVA, este bransat la toate utilitatile (inclusiv la reteaua de termoficare, avand montate calorifere), are numar cadastral si este intabulat, este zugravit, vopsit lavabil, dar nu are parchet, gresie, usi interioare si obiecte sanitare, intruneste conditia de a putea fi locuit „ca atare”. Dezvoltatorul spune ca da, notarul cu care colaboreaza acesta a spus ca da, insa am vazut ca sunt numeroase decizii ale ANAF cu impuneri pentru plata diferentei de TVA. Va rog sa-mi spuneti daca, in cazul in care achizitionez apartamentul in acest stadiu, exista vreun risc pentru mine, in calitate de cumparator, ca ulterior sa fiu pus sa platesc diferenta de TVA pana la 19%.
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 07:18, 19 Ianuarie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
(3) În aplicarea art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal:

a) prin locuință se înțelege construcția alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care, la data livrării, satisface cerințele de locuit ale unei persoane ori familii;
Am fost într-o situatie similara anul trecut. Am platit avans pt un apartament la alb, cu TVA 5 la sută. Ulterior, dezvoltatorul m-a anunțat ca apartamentele la alb nu pot fi considerate locuibile că atare, deci nu ar fi eligibile pt cota redusa. Mi s-a părut o prostie, mai ales că apartamentele erau predate branșate la toate utilitățile. Se pare că așa se interpreteaza respectiva prevedere din lege. Mie mi-au pus la dispoziție 3 variante: acceptarea modificării TVA de la 5 la 19 pt livrarea la alb, modificarea contractului pt livrare la cheie cu modificarea pretului și păstrarea TVA 5, sau restituirea avansului. Am ales restituirea avansului.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2022
mbaicu, utilizator
Vă mulțumesc.
Acum imi este clar.
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2022
gevilcu, utilizator
Nu exista vreun risc pentru cumparator. Exista un risc pentru dezvoltator, insa acesta e foarte mic. Anaf-ul a pierdut cam toate procesele in instanta si nu a mai emis în a doua partea a lui 2021 decizii de impunere privind obligatii fiscale suplimentare pe aceasta speta. Se poate verifica uaor ca majoritatea dezvoltatorilor aplica acum TVA 5% pentru locuințele livrate in asa-zisul stadiul la alb.

Alte discuții în legătură

Tva 5% dariuss dariuss Buna ziua. Am si eu aceeasi problema cu cota unica de 5%. Am cumparat 2 ap anu trecut si ambele antecontracte sunt facute pe numele meu dar asta nu cred ca ... (vezi toată discuția)
Poate cineva să îmi spună dacă este în vigoare noua lege a impozitării pentru cea de-a doua locuință? am auzit că normele de aplicare nu sunt publicate și voi plăti tva 19%, nu 5% ispasioana_ro ispasioana_ro Buna ziua, Poate cineva sa imi spuna daca este in vigoare noua lege a impozitarii pentru cea de-a doua locuinta? Am auzit tot felul de zvonuri cum ca normele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va scriu in legatura cu schimbarea de tva 19% la achizitionarea ... Danny1995 Danny1995 Buna ziua! Va scriu in legatura cu schimbarea de TVA 19% la achizitionarea noilor apartamente. Ca sa va pun in tema, eu am semnat o promisiune de ... (vezi toată discuția)