avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tutela de rea-credinta a adultului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tutela de rea-credinta a adultului

Buna ziua!

Mama mea sufera de schizofrenie paranoida si este pusa sub interdictie judecatoreasca, cu un tutore din alt judet.

Recent, starea acesteia de sanatate s-a degradat, eu in mom. de fata, locuinf in alt oras, in vederea angajarii, m-am deplasat acasa ptr a vedea ce se intampla.
Aceasta a refuzat sa deschida usa, este inchisa in casa de aprox. O sapatamana, tel este inchis, nu stiu daca a mancat, daca este bine, nu este coerenta. Am chemat organele de politie ptr a interveni, fiind o persoana bomnava si psihic si fara discernamant, am avut suspiciunea clara ca se poate afla in pericol, insa politia nu a actionat nicicum, incat mama spunea prin usa ca e bine, sa plece…fara a ma recunoaste.

Tutorele acesteia a spus prin telefon ca nu este de acord sa se sparga usa, fiindca el nu isi asuma asa ceva si sa nu ma mai bag ca nu este treaba mea, ba chiar ca ar trebui sa fim internati toti la psihiatrie si sa o lasam asa ( izolata in casa, fara mancare, fara facturi platite ptr ca nu a spus ca ea nu are lumina sau cablu si nu ii trebuie) pana va veni el sa verifice.

Din pacate, acest domn nu are grija deloc de interesele mamei, nu poate fi gasit la timp, nu raspunde, intarzie cu adminsitrarea banilor ei din pensie si multe altele.

As dori sa stiu ce actiuni legale am impotriva sa, ptr a-l putea revoca si ptr a se nume o persoane responsabila care sa se ocupe. In cazul in care mama va pati ceva, politia a spus ca isi asuma tutorele, cu toate ca era intr-o stare mentala alterata si se putea rani singura sau putea privoca daune intregului imobil: gaz etc.

Fortele de ordine nu s-au aratat interesate, ba mai mult au inceput sa faca misto de mine, spunand ca de ce nu m-am angajat in orasul de domiciliu si ca ar trebui sa imi dea amenda ca i-am chemat, cu toate ca o persoane interzisa judecatoreste este izolata de o saptamana in casa, delirand si nerecunoscund pe nimeni dintre apropiati.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: OpheliaMillais , utilizator 19:41, 16 Ianuarie 2022
Faceti plangere la dgaspc, spuneti care e situatia si cereti in instanta schimbarea tutorelui pentru neindeplinirea sarcinilor.
Art. 174

Obligaţiile tutorelui

(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicţie judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă. În acest scop, se vor întrebuinţa veniturile şi, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicţie judecătorească.


Cum de a ajuns tutore altcineva ?
Este din perioada in care eram minor. Inainte a fost o matusa care a decedat, iar acest domn avea o datorie la ea si a preluat functia de tutore.

Din pacate eu o lunga perioada am crescut in plasament, la camin si respectiv o familie a asistentului maternal, iar tutorele actual cu greu a facilitat o intalnire cu mama biologica si refacerea relatiei dintre noi, cu toate ca ea ma cauta de fiecare data cand putea.

Cei de la dorectia de asistenta sociala pana in prezent au spus ca e cel mai bun momentan, insa cand vorbeam cu mama si era bine si ea spunea ca vrea sa il schimbe ptr ca este foarte greu de gasit si mereu intarzia cu orice procedura.

gi-jane2 a scris:

Faceti plangere la dgaspc, spuneti care e situatia si cereti in instanta schimbarea tutorelui pentru neindeplinirea sarcinilor.
Art. 174

Obligaţiile tutorelui

(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicţie judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă. În acest scop, se vor întrebuinţa veniturile şi, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicţie judecătorească.


Cum de a ajuns tutore altcineva ?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere cec - tutore DanMitroi DanMitroi Buna ziua, Tocmai ce a fost admisa punerea sub interdictie si numirea mea ca tutore asupra fratelui meu bolnav psihic (schizophrenia paranoida). Fratele meu ... (vezi toată discuția)
Atributii tutore Munteanu Gina Munteanu Gina Buna ziua, Cu scuzele de rigoare ptr deranj, vreau sa intreb : daca sunt tutorele mamei mele care are dementa ( Alzhaimer ), ea are domiciliul pe apartamentul ... (vezi toată discuția)
Bolnav psihic rusu_miha_2006 rusu_miha_2006 Buna ziua! Doresc sa stiu daca o persoana bolnava de psihoza paranoida (o boala mintala)are dreptul sa detina proprietati si daca nu, atunci cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)