avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot fi martorii la succesiune inruditi, de exemplu, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot fi martorii la succesiune inruditi, de exemplu, sot si sotie?

Buna seara. Mi se cer patru martori la succesiune. Sunt unic mostenitor. Am gasit martori dar doi dintre ei sunt sot si sotie - aceasta ar fi o problema? Mi se dau raspunsuri opuse din alte parti, Unii zic ca e OK, altii zic ca nu, martorii nu pot fi rude intre ei! Care este raspunsul corect? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diana Mrs , utilizator 23:54, 16 Martie 2022
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Patru!? Mi se pare excesiv.

Și dacă unii zic OK și alții zic că nu, ar trebui să ofer oareșce explicații, altminteri nu vă ajută un Ok în plus.

Legea nr. 36/1995 a notarilor publici
Art. 165. -

Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile Codului civil, republicat, cu modificările ulterioare, şi cu cele ale Codului de procedură civilă, republicat, cu modificările ulterioare.

Codul de procedură civilă.
Art. 315. -

(1) Nu pot fi martori:

1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.

(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.


N-am vreo dispoziție care să înterzică audierea a doi martori care sunt între ei soț și soție.
Apropo, când citiți pct. 2 de mai sus, adresați-vă în gând și întrebarea: al cui? La al cui soț se referă textul? La al meu în niciun caz. Referă la soțul părții din proces.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
Va multumesc mult pentru raspuns.

Mama are procura de la mine, intocmita la Consulatul Romaniei de la Manchester sa se ocupe de procedura succesiune in numele meu deoarece ea este singura persoana pe care pot sa o rog sa se ocupe cu asa ceva in numele meu, nu am alte rude apropiate sau prieteni care sa se ofere sa aiba de a face cu asa ceva in intregime, sunt singura ruda in viata a tatei. Iar mama si tata erau divortati de 38 de ani cand a murit tata anul trecut. Mama a acceptat sa se ocupe si a fost la notar cu procura de la mine si toate actele, dar i s-au cerut 4 martori, cu motivatia ca parem foarte grabite sa rezolvam, dat fiind ca tata decedase numai in august si ca exista numai un singur mostenitor (eu).

Nu ma deranjeaza - nu am nimic de ascuns.

Dar as fi crezut ca dimpotriva, faptul ca sunt singura mostenitoare si ca avem toate actele, face totul mai simplu. Eu locuiind permanent in strainatate de peste 26 ani, si avand probleme de sanatate (astept o potentiala operatie), nu pot sa ma ocup de aici continuu de facturi, impozite si de tot ce presupune sa ai un imobil in tara, si deci am hotarat sa vand apartamentul ca sa o scutesc si pe mama de drumuri, caci momentan ii trimit bani si ea plateste lumina, intretinerea, impozitele etc. dar nu o poate face la infinit... Dar, fireste, nu pot face nimic pana nu obtin certificatul de mostenitor, si de aceea graba!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal, în cadrul procedurii succesorale notariale, este obligatorie audierea a doi martori (nu patru), care sa- l fi cunoscut bine pe defunct și care sa nu fie rude cu acesta.
Daca martorii sunt rude între ei sau soți...depinde de notar.
Unii sunt mai precauți și sufla și în iaurt.
Intr-adevar e foarte confuz - acum biroul notarial i-a scris mamei ca da, se poate cu doi martori, nu patru (atunci de ce i-a spus 4 la inceput?) dar acum ii zice sa nu fie sot si sotie! Nu numai asta, dar zice sa nu fie rude deloc intre ei:

Mama: "Martorii (2 din cei 4 care mi s-au cerut) la o succesiune pot fi sot si sotie? Sunt prieteni de familie. Nu sunt rude cu defunctul. Multumesc."

Raspunsul:
"Buna ziua!
Pentru audierea martorilor, sunt acceptate si doar doua persoane.
Acestea nu trebuie sa fie sot si sotie sau sa aiba un grad de rudenie."


De unde rezulta ca oricate firme diferite intrebi, tot atatea raspunsuri primesti. Ciudat cum se poate decide diferit de catre diferiti notari. Poate ca sunt eu prea obisnuita cu cum sunt lucrurile aici, in Anglia - nu exista loc de intors, legea/regulile sunt aceleasi pentru aceste lucruri la orice firma te-ai duce, si informatiile date clientilor sunt aceleasi.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
Diana Mrs, utilizator
Din raspunsul biroului notarial nu inteleg ca e vorba de sot-sotie intre ei... Poate e incompleta formularea notariatului.

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in strainatate mugurelu mugurelu Ion moare. La mostenire vin sotia si 3 copii dintr-o casatorie anterioara a acestuia. Un copil se afla in tara, doi in strainatate. Copii sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)