avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua, Lucrez din octombrie 2021 la un magazin. ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua, Lucrez din octombrie 2021 la un magazin. Săptămâna ...

Buna ziua,
Lucrez din octombrie 2021 la un magazin. Saptamina trecuta, manipulind marfa expusa pe rafturi, mi-am rupt un deget. Am fost la doctor, mi-a pus mina in ghips, iar in ceea ce priveste concediul medical sefii mei zic ca nu mi-l pot plati deoarece nu am 6 luni lucrate. Este posibil asa ceva ? Am senzatia ca vor sa ma pacalească. Ce se poate face in situatia asta?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:22, 31 Ianuarie 2022
Buna ziua,
La dvs. este vb. de accident de munca si acest concediu se plateste fara a avea un stagiu minim de cotizare.
Le puteti spune ca v-ati interesat si ati aflat ca este vb. de accident de munca si trebuie sa i-a legatura cu persoana ce se se ocupa de protectia muncii in firma si sa faca demersurile legale.

Art. 5 din Legea 319/2006
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următorul înțeles:
...
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situația de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulație, în condițiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum și cazul susceptibil de boala profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă - vătămarea violenta a organismului, precum și intoxicatia acuta profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puțin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
Ionut.ion, utilizator
Imi puteti indica, va rog, un articol de lege....
Il aveti mai sus
Acum vedeti cum discutati cu dumnealor, sa nu se razbune apoi prin concediere daca faceti reclamatie la ITM...
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
Ionut.ion, utilizator
Multumesc mult. Toate cele bune!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat de o comisie numita prin decizia angajatorului. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM. Daca sunt indeplinite conditiile legale, in baza avizului ITM, angajatorul inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM. In formularul FIAM se mentioneaza inclusiv zilele de incapacitate temporara de munca acordate prin CM in cazul accidentelor de munca.
Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca in cazul unui AM se plateste din Fondul national unic gestionat de catre CJP. La acest fond contribuie obligatoriu toate firmele.
Modul de calcul a concediului medical pentru AM se face cu respectarea prevederilor din Legea nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale,
-art. 19
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia.
(4) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se utilizează numărul de zile lucrătoare din luna în care se acordă concediul medical sau, după caz, se solicită alte drepturi de asigurări sociale.
(5) La stabilirea numărului de zile lucrătoare din luna în care se acordă dreptul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbători legale în care nu se lucrează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical RoxannaValentina RoxannaValentina Am avut un accident in timpul programului de munca , mai exact cand ma duceam la baie. Pe scarile rulante a cazut cineva peste mine si am suferit o fractura la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)