avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Bună, Daca am avut accident rutier în timpul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Bună, Daca am avut accident rutier în timpul deplasării de ...

Bună,

Daca am avut accident rutier în timpul deplasării de la domiciliu catre locul de munca dar medicul de familie mi-a dat medical cu cod de indemnizație 01, cum se plătește medicalul?

Mulțumesc pentru informații.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:23, 13 Februarie 2023
Evenimentul trebuie cercetat de catre angajator. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza accidentul de munca si copleteaza FIAM. Comisia de cercetare are obligatia legala sa ceara medicului emitent sa scrie codul corect pe certificatul medical si sa-l treaca pe cel de AM in conditiile declararii evenimentului ca AM de traseu.
Pentru AM, lucratorul beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata, privind asigurarea pentru AM si BP,
-ART. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
-ART. 19 (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia.
(4) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se utilizează numărul de zile lucrătoare din luna în care se acordă concediul medical sau, după caz, se solicită alte drepturi de asigurări sociale.
(5) La stabilirea numărului de zile lucrătoare din luna în care se acordă dreptul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbători legale în care nu se lucrează.
E simplu va uitati pe spatele certificatului medical si vedeti cotele de plata functie de codul de indemnizatie.
Codul de indemnizatie de asigurari de sanatate "01" este codul aferent pentru "Boală obişnuită" care se plateste cu 75%.
Daca in urma cercetarii comisia de cercetare numita de angajator constata ca ati suferit un "Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă" adica un accident de traseu cod idemnizatie "02" veti fi platit pentru perioada de incapacitate cu 100%/ sau 80% din salariu.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie accident de munca dosz dosz Buna ziua, In cazul unui accident de munca, pentru stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei de accident de munca se iau in calcul si tichetele de masa, ... (vezi toată discuția)