avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua, Daca gravida nu a lucrat 12 luni inainte de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua, Daca gravida nu a lucrat 12 luni inainte de a naste, ...

Buna ziua,
Daca gravida nu a lucrat, 12 luni inainte de a naste, deci nu are dreptul la c.c.c., sotul poate solicita stimulentul de insertie, daca nici el nu are 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului?
Cel mai recent răspuns: camypos , utilizator 16:00, 4 Februarie 2022
Stagiul acesta de 12 luni se poate realiza si altfel, daca pot spune asa, nu doar sa fii muncit...
Spre exemplu... daca ati fost eleva/studenta la zi, ati beneficiat de somaj, etc. in ultimele 24 de luni inainte de nastere se pot lua in calcul la stabilirea celor 12 luni minime...
Vedeti Art. 2, punctul 5 din ordonanta de mai jos.
Cel care incepe cu : Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
[ link extern ]

De aceea v-am intrebat ce ocupatie ati avut dvs. sau sotul din 2019 pana acum, nu ca ma interesa pe mine...

Si da, daca nu va incadrati in niciun punct de la articolul de mai sus atunci o sa beneficiati doar de concediul maternal ( cel inainte si dupa nastere, cele 126 de zile).
Dar asta doar daca aveti minim 6 luni lucrate inainte de luna in care beneficiati de el.
Spre exemplu... daca doriti sa beneficiati de acest concediu in luna Mai atunci trebuie sa fi lucrat in perioada noiembrie-aprilie.
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2022
Ionut.ion, utilizator
Multumesc pentru raspuns! Da, perioadele asimilate, am uitat de ele. Din pacate n-am fost nici eleva, studenta, nici in somaj. Si nici 6 luni lucrate nu voi avea. Dar citisem undeva pe avocatnet.ro ca e de-ajuns sa fi lucrat o luna pentru a beneficia de concediu maternal. Sau articolul era mai vechi si intre timp s-a modificat legea?
Dar daca as fi lucrat cu jumatate de norma, indemnizatia pentru concediul maternal ar fi fost 85% din venitul realizat sau exista o suma minima (1.2 ISR)? multumesc din nou!
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2022
camypos, utilizator
Stagiu de cotizare. Beneficiază de indemnizația de maternitate salariatele care, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel puțin o lună sau fracțiuni de lună totalizând minimum 22 de zile.
Suma minima a indemnizatiei pentru CCC este de 1250 si max. 8500, deci nu puteati primi mai putin de 1250 lei ( 2,5 ISR, la un ISR de 500 lei)

Legat de al doilea subiect...
Art. 7 din OUG 158/2005
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
(la 19-12-2017, Articolul 7 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 9, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 99 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1005 din 19 decembrie 2017 )
Articolul 7^1
Prin derogare de la prevederile art. 7, până la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
(la 01-03-2018, Capitolul I a fost completat de Articolul IV din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 8 din 22 februarie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 01 martie 2018 )

Stiati ceva dar articolul era mai vechi....
Multumesc pentru timpul acordat. Ghinionul meu, cum spunea "cineva".
Si altcineva tot modifica legea, dar in defavoarea noastra. Tocmai cand natalitatea de duce de rapa!
Ideal ar fi fost sa ramana o luna, max doua, iar daca plateai contributii timp de 12 ani, ar fi trebuit sa poti primi ccc, indiferent cand se implineau cele 12 luni, inainte sau dupa nasterea copilului. Dar offf! Sa ne ajute Dzeu conducatorii asa cum ne ajuta ei pe noi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Alexandra Leonov Alexandra Leonov As dori sa stiu daca pot sa intru in concediu cu risc find insarcinata in 3 luni dar ne avand inca un an de munca...imi dauneaza la indemnizatie ... pe 11 07 ... (vezi toată discuția)