avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună seara, În decembrie anul trecut am achizitionat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună seara, În decembrie anul trecut am achizitionat un apartament ...

Bună seara,

În decembrie anul trecut am achizitionat un apartament de 3 camere în sectorul 5.
Cand ne-am mutat permanent în apartament, am constat cu stupoare ca liftul produce zgomote care se propaga în orice camera și care nu te lasă să te odihnești, indiferent de orele din zi sau din noapte. Din păcate,nu am sesizat acest lucru în scurtele vizite de dinainte de achiziționarea apartamentului și mutarea definitiva și nici vechea proprietara nu ne-a avertizat .
Am încercat sa purtam o discuție cu asociația de proprietari ,dar și cu alți proprietari de apartamente din bloc. Răspunsul a fost ca liftul se aude în toate apartamentele, dar ca locatarii s-au obișnuit și ca..doar nu vrem sa fie liniște toată în casa (cumva un vecin ne-a și ironizat).
Nerezolvand nimic ,am mers mai departe și am dat emailuri către firma care asigura mentenanță, dar și către ISCIR. La verificare, nu s-a constatat nimic legat de calitatea liftului, iar despre sunetul emis au spus ca nu este de competenta lor.
Sunetul pe care liftul în provoacă nu ne lasă să ne odihnim după o zi de munca. Dimineața, la ora 5.00, ne trezește zgomotul produs, oamenii începând deja sa plece la lucru și sa folosească liftul.
De asemenea, am dat un email către cei care se ocupa de ansamblul rezidențial în care ne-am mutat, însă momentan nu am primit niciun răspuns (și nu știu neapărat dacă este de competenta lor).
De precizat ca soțul meu a discutat cu președintele scării care a spus ca nu are ce sa facă, ca oricum locatarii nu vor sa dea bani pt izolarea liftului, iar la a doua verificare iscir l-a și "certat" pe soțul meu ,prezindu-i sa încheiem odată cu tot subiectul acesta (liftul).
Discuția cu ceilalți proprietari de apartamente s-a produs pe un grup de whats app, cum am precizat și mai sus, nimeni nu dorește sa investească bani în acest lift.
Unde pot merge mai departe pentru rezolvarea problemei?
Este necesara contactarea unui avocat pentru a da în judecata asociația de proprietari? Este necesara chemarea unui expert pentru o părere avizata ? Un expert ar putea spune daca sunt depășiți maximum de decibeli admiși în aceasta situație?
Pot reclama asociația de proprietari la primăria de sector sau sa merg direct în instanta?
Ne dorim soluționarea cât mai urgenta a problemei, întrucât suntem cu nervii întinși la maximum din cauza lipsei de odihna .
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Andrei Papae , utilizator 21:26, 6 Decembrie 2022
ce anume din functionarea liftului produce zgomot?rularea efectiva liftului pe verticala nu are voie sa produca zgomot care sa penetreze peretii
daca e lift cu troliu, acesta se afla deasupra ultimului etaj iar daca e hidraulic, grupul de pompaj este la subsol/demisol

intradevar cel hidraulic e mai zgomotos dar doar in cazul aveti ap la demisol....e mai greu sa se propage sunetul prin pereti, deoarece putul liftului este din beton si cu peretii destul de grosi pentru ca zgomotele sa-l penetreze

cel mai la indemana pentru limitarea zgomotului este inlocuirea usii de acces in ap

iSCIR si firma de mentenanta au atributii privind siguranta in exploatare.....specificatiile privind zgomotul sunt asumate de cumparator

contactati in scris asociatia si in functie de raspuns, mergeti mai departe la primarie si apoi instanta

Bună ziua,

Mulțumesc pentru răspuns.
Este lift cu troliu. Noi stam la ultimul etaj, dar din câte am înțeles liftul se aude și la celelalte etaje, doar ca locatarii "s-au obișnuit" cu zgomotul.
Zgomotul produs se aude la fel, de la pornire pana când ajunge la etajul chemat, sunetul are aceeași intensitate pe durata folosirii.
Ce solutii vi s-au dat de catre specialistii aia care au venit de au constatat ca nu are vreo problema? De la ce se aude si ce soluții sunt, tehnic vorbind?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2022
gi-jane2, moderator
Bună ziua, cei care au venit pentru verificare au spus ca liftul nu are nicio problema tehnica și ca zgomotul nu tine de activitatea lor. Mai mult, dupa aceasta verificare, am primit un răspuns la emailul trimis de noi, prin care ni s-a spus ca echipa care a fost la fata locului a remediat problema. Când am ajuns acasă, am constatat ca zgomotul este același.

Nu ni s-a dat nicio soluție.
Am trimis mail către cei sus menționați (care se ocupa de revizie), către ISCIR, către reprezentanții complexului în care locuim (încă nu am primit un raspuns), am încercat sa discutam amiabil cu președintele blocului și cu unii dintre locatari. Iar pe mai departe,din ce am mai citit (neavizat), ar urma o notificare la Primăria de Sector sau chemarea în judecata.
Nu am mai întâmpinat aceasta situație unde am mai locuit (la părinți, cu chirie), așadar nu știu cum sa procedez . Nu ma asteptam sa intampin o astfel de situație și indiferenta co-locatarilor în rezolvarea ei.
Luam în calcul vinderea apartamentului, pentru ca efectiv nu ne putem odihni..
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2022
Corina15, utilizator
Trebuie sa va adresati instantei de judecata si sa solicitati repararea liftului, in situatia in care acest lucru este posibil sau inlocuirea completa a acestuia ori doar schimbarea unor componente.

Liftul este un bun care se afla in proprietatea comuna a tuturor celor care detin apartamente in codominiu, ca toate celelalte parti din imobil definite de lege ca proprietate comuna.

In acest sens,

- art. 35 alin. 1, lit. c) din Legea 196/2018 prevede ca „în cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel - clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
- art. 649 (1) lit. b din Codul Civil civil prevede ca: ”Sunt considerate părți comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
lit. b) fundația, curtea interioară, structura, structura de rezistenta, pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune, acoperișul, terasele, scările și casa scărilor, holurile, pivnițele și subsolurile necomparțimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii și ascensoarele”.

Cheltuielile privind intreținerea si repararea ascensorului, indiferent care este natura defectiunilor si de costurile aferente, care se suporta de proprietari pe cota-parte indiviza de proprietate ” reprezinta cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparații și, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună”, conform art. 85 din Legea nr. 196/2018

Trebuie analizat concret daca dezvoltatorul are calitate procesuala pasiva (in situatia in care apartamentul a fost cumparat de la un dezvoltator, in postare ati precizat ca este vorba de un ansamblu rezidential) si in cazul in care raspunsul este afirmativ, daca este in beneficiul dvs. sa il chemati in judecata.

Mergeti direct in instanta, in cazul dvs. nu are sens sa va adresati primariei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Bloc nou si lift nou, care produce vibratii si sunete Elmira Elmira Am achizitionat o locuinta intr-un bloc nou , la ultimul etaj, iar liftul, respectiv ,, camera motoarelor,, aferente acestuia , este perete in perete cu ... (vezi toată discuția)
Vecini gălagiosi deasupra și dedesubt simdav1 simdav1 Locuieșc intr-un bloc la etajul 2. Vecinii de la etajul 3 au activitate intensa după ora 22:30 - aspira, fac curățenie, muta scaunele, dulapurile, fac ... (vezi toată discuția)
Elevator imobil condominiu Laur Laurențiu Laur Laurențiu Bună seara. De curând am achiziționat un apartament al unui imobil situat la etajul 1. Acesta dispune de elevator. O cunoștință mi-a spus ca exista o ... (vezi toată discuția)