avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare legata de fondul de reparatii al asociatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare legata de fondul de reparatii al asociatiei de proprietari

Buna ziua

As dori sa intreb daca fondul de reparatii al asocieatiei de proprietari se poate folosi pentru a monta apometre electronice la fiecare apartament?
Asta este investitie nu are nici o legatuta cu reparatia, intreb fiindca adminstratorul a zis ca nu o sa coste nimic pe locatari fiindca se plateste din fondul de reparatii. Eu unul cred ca este o ilegalitate conform :

LEGE nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor
Capitolul VII Veniturile și cheltuielile asociației de proprietari
Articolul 71
Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2022
madalina_iordache, utilizator
Cel mai recent răspuns: filip01 , utilizator 14:41, 21 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles faza cu petitia, insa, asa ca chestie, cam cum vezi dumneata @filip01, realizarea practica a distributiei pe orizontala a utilitatilor (apa rece, apa calda, incalzire, gaze naturale) la cele cateva milioane de apartamente?
Eu am vazut cateva "realizari" dintr-astea... Cum prin blocurile vechi, abia poti sa te misti pe casa scarilor, daca mai introduci tevi verticale, una pentru apa rece , doua pentru apa calda (cu recirculare), doua pentru incalzire, una pentru gaze naturale... cred ca ne rugam sa vina comunismul din nou, adica avem glume in program...
Ca "baietii" s-au trezit acum si la blocurile noi au inceput sa faca distributia utilitatilor pe orizontala, da, sunt de acord cu dumneata, dar asa cum s-a remarcat - la constructiile noi, nu la cele vechi.
Pe de alta parte, cineva care are internet de mega-viteza si nu "vede" avantajul apometrelor cu transmitere wireless, cred ca am putea discuta pe un alt topic. Ceea ce vreau sa-i zic, este ca, chiar in epoca internetului de mare viteza, sunt oameni care nu au mijloace de transmitere a indecsilor, nu fac citirile la timp sau uita de tot despre asta si cate si mai cate.
Stima!

Adam Grecu a scris:

Ca "baietii" s-au trezit acum si la blocurile noi au inceput sa faca distributia utilitatilor pe orizontala, da, sunt de acord cu dumneata, dar asa cum s-a remarcat - la constructiile noi, nu la cele vechi.

v-ati dat singur raspunsul. este vitala distributia orizontala pt ca altfel ar dezavantaja major blocurile vechi fata de cele noi dpdv al valorii imobiliare. deci trebuie total ignorat ce crede generatia expirata dar poate si cointeresata in status-quo-ul actual!
in rest lasati proiectantii sa se pronunte
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @filip01 , dvs. puteti ignora cat poftiti “ generatia expirata “ , un singur lucru ( sau cateva ) uitati : suntem multi ... si conservatori ... si - mai toti - proprietari ... La vot contam fix cat dvs. , cei “ ne-expirati “ . Cine va cuteza sa intre pe proprietatea mea sa faca ce modificari considerati dvs. ca trebuie facute ? daca eu nu le vreau ? sa sparga peretii , sa-mi apara prin casa nu stiu cate tevi trase de-a lungul si de-a latul apartamentului ? La fel si pe proprietatea comuna ? Poate pe vremurile comunismului , nu acum , fara voia proprietarilor - no way . Doriti blocuri “ verzi “ ? pai nu cumparati proprietati care nu va indeplinesc exigentele , problema dvs . , banul dvs. Scade valoarea proprietatii ? nici o problema , nu dorim sa vindem , doar sa traim in ea . Exact ca pana acum . Drept e - pe de alta parte - ca dvs. , ne-expiratii , veti mosteni ( cand o fi sa fie ) ceva cu valoare mai mica , dar asta nu va mai fi problema noastra . Bine ar fi sa nu incercati sa faceti nimanui binele cu de-a sila , ca nu faceti decat sa obtineti - instant - un NU inflexibil . Vreti sa ne ignorati ? ignoram si noi nevoia dvs . de a fi “ verzi “ , noi vom fi afectati o perioada muuult mai scurta .
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2022
CHKa, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@filip01,
Am incercat sa va explic doar, faza cu distributia pe orizontala la blocurile vechi, dar ati luat-o "haisa", de parca eu traiesc pe alta lume...
Este necesar sa intelegeti ca, acolo unde se poate, se poate, dar la majoritatea blocurilor construite inainte de '89, nu se prea poate, fizic, din lipsa de spatiu. Apoi, asa cum remarca si @CHKa, dupa ce aglomerezi foarte tare casa scarilor, urmeaza transformarea locuintelor in adevarate "submarine", adica o multime de tevi care traverseaza locuinta spre bai si bucatarii, adica spre locurile de consum. Daca mai vorbesc si de costuri, atunci ma opresc si va las sa decideti.
Eu nu v-am contrazis in legatura cu distributia pe orizontala a utilitatilor, dar sa vina asa de la mama lor, din proiectare, asa cum ati si zis.
Pai, ce, nu am avut proiectanti buni si inainte? Ba chiar am avut, dar trebuia sa se supuna "directivelor", altfel termina cu proiectarea si trecea la roaba... Banuiesc ca sunteti mai tanar si nu ati cunoscut viata de dinainte de '89. Mai informati-va si discutam!
1. in apt situatia ar fi exact ca la existenta CT
2.. pe casa scarii se poate poza si pe tavan/intradosul rampei scarii pt a nu se incaleca prea tare
3. pt "scrofulosi" : tevile orizontale de 3/4 max 1" se pot masca lejer cate 2 in canale de cabluri PVC de 6/10 cm. basca scafe de rigips (mai scumpe la manopera)
4. "submarine" si subterane sunt doar ineresele celor din CEx/Adm care-si vad diminuata imparatia si deci si baza de potentiale spagi. asta nu se poate masca!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata energiei termice itosoft itosoft Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 18 apartamente, dintre care 12 au centrala proprie, ceilalti sunt racordate la centrale termice centralizate. Dupa ce se ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Distanta montaj gicacalorimetru anatole anatole La ce distanta de tocul usii,se monteaza gicacalorimetru, pe casa scarii in ca zul distributiei pe orizontala ?Ce act normativ reglementeaza acest lucru? (vezi toată discuția)