avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata energiei termice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata energiei termice

Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 18 apartamente, dintre care 12 au centrala proprie, ceilalti sunt racordate la centrale termice centralizate. Dupa ce se aduna valorile de la repartitoare rezulta o diferenta intre energia termica ce arata contorul general si suma energiei masurata de repartitoare. Cine plateste diferenta?
repartitoarele nu masoara cantitatea de energie. Ele nu sunt contoare!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suplimentul de consum se repartizeaza consumatorilor racordati la sistemul centralizat de alimentare utilitati
Multumesc
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunt de acord cu raspunsul dat de @ynocentta !

Deoarece in bloc/scara la tine sunt doua sisteme de incalzire, discutia legala se duce cam asa:
- proprietarii care si-au montat centrale termice individuale, trebuie sa participe cu plata costurilor cu incalzirea spatiilor comune: tevile de distributie din subsol, tevi de distributie verticale care trec prin toate apartamentele (care au si care nu au centrale termice proprii); ceea ce am scris mai sus face parte din legislatia noastra, adica, nimeni nu poate renunta la plata cheltuielile comune (pot detalia, daca vreti).
Asadar, asociatia din care faceti parte, cheama o firma specializata, care face masuratori asupra intregii instalatii de incalzire si stabileste intregul SET (suprafata echivalent termic) al blocului, cat revine suprafetelor comune, cat revine celor bransati la sistemul centralizat, cat revine celor cu centrale termice individuale.
Daca ziceti ca proprietarilor racordati la sistemul centralizat de incalzire li se face repartizarea costurilor cu incalzirea prin repartitoare, atunci trebuie sa stiti ca firma respectiva a efectuat deja inventarul instalatiei termice din bloc/scara dvs. si trimite toate aceste informatii la sediul as. proprietari, astfel incat administratorul trebuie sa faca repartizari de costuri cu incalzirea spatiilor comune tuturor proprietarilor, conform documentului primit.
De curiozitate, mergeti la sediul asociatiei si cereti sa vi se arate documentul trimis de firma care se ocupa de repartizarea costurilor cu incalzirea, prin repartitoare. o sa observati clar, acolo, costurile repartizate proprietarilor cu centrale individuale.
Mult succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Intre timp m-am documentat, si am gasit actele normative, care reglementeaza cazul. Este asa cum ati spus dumneavoastra: la plata participa si locatarii care au centrala proprie.

Alte discuții în legătură

Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)