avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas sotie supravietuitoare in baza Legii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sotie supravietuitoare in baza Legii 223/2015, privind pensiile militare de stat

Buna ziua,

In urma decesului sotului sustinator in anul 2020, iesit la pensie de serviciu anticipata in anul 2007, in baza Legii 179/2004, privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurare sociale ale politistilor, conform Deciziei de pensionare emisa conform Legii nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat, sotia supravietuitoare poate beneficia de pensie de urmas pe tot timpul vietii, daca indeplineste conditiile prevazute la art. 49, alin 1, articol care spune:
„Articolul 49
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani și nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.”
respectiv:

Articolul 16
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege,
(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

articol care face referire la varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, conform anexei parte integranta in Legea nr. 223/2015.

Avand in vedere cele de mai sus enumerate, sotia supravietuitoare, nascuta in anul 1964, luna ianuarie, poate beneficia de pensia de urmas pe tot timpul vietii, in baza Legii 223/2015, privind pensiile militare de stat, daca indeplineste conditiile prevazute la art. 49, alin 1, chiar daca nu indeplineste conditiile pentru pensia civila, respectiv varsta standard de pensionare si stagiile de cotizare??

Conform anexei parte integrantă din Legea 223/2015, inteleg ca varsta standard de pensionare pentru sotia supravietuitoare sus mentionate, este 57 de ani si 8 luni, cu iesire la pensie / depunere dosar de pensie de urmas, in luna septembrie 2021.

VÂRSTA STANDARD de pensionare pentru militari, polițiști șifuncționari publici cu statut special din sistemul administrațieipenitenciare, din domeniul apărăriinaționale, ordinii publice și securității naționale:

Luna și anul nașterii Luna și anul pensionării Vârsta standard de pensionare (ani/luni)

Ianuarie 1964 Septembrie 2021 57/8


Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.







Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2022
shony25, utilizator
Cel mai recent răspuns: shony25 , utilizator 10:44, 10 Februarie 2022
Nimeni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vârsta pentru pensir tinely1 tinely1 Sunt sotie de fost cadru militar care a decedat în decembrie 2015. La ce varsta pot beneficia de pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Varsta drepturi pensie urmas (militara) ElaPetrovici ElaPetrovici Buna ziua, Am o nelamurire cu privire la varsta la care am dreptul de a solicita pensia de urmas a sotului decedat fost cadru MAPN. In legea 223/2015 se ... (vezi toată discuția)
Pensie militara si civila damiani damiani Bună ziua, Am rugămintea sa mă ajutați cu info legate de pensie (militară+civilă). Soțul meu, născut in 1964, a făcut 2 ani de armata, 4 de scoală ... (vezi toată discuția)