avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Introducerea în cauză a moștenitorilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Introducerea în cauză a moștenitorilor

Bună seara, aș avea și eu o întrebare. Dacă o parte dintr-un proces civil și anume reclamanta, a decedat, ce se întâmplă dacă unul dintre moștenitori nu dorește continuarea procesului, însă ceilalți doi moștenitori doresc să se continue? Se poate continua procesul doar cu acordul celor doi? Vă mulțumesc!
Potrivit art. 412 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedura civila (Cpc), judecarea cauzelor se suspenda de drept prin decesul uneia dintre parti, pana la introducerea in cauza a mostenitorilor, in afara de cazul cand partea interesată cere termen pentru introducerea in judecată a acestora.

Conform art. 38 din Cpc, „calitatea de parte se poate transmite lega sau convențional, ca urmare a transmisiunii, în condițiile legii, a drepturilor ori situațiilor juridice deduse judecății”.

Transmiterea legală a calitatii procesuale active ( calitatii de reclamant) sau pasive(calitatii de parat), poate avea loc prin succesiune in cazul persoanelor fizice astfel ca, mostenitorii care succed partii care a decedat preiau toate drepturile si obligatiile care au apartinut acesteia, dobandind astfel calitatea de parte in proces.

Pentru a opera transmiterea calitatii procesuale active sau pasive, este necesara acceptarea mostenirii indiferent daca vorbim de mostenirea legala sau testamentara a partii decedate, intrucat numai prin acceptarea mostenirii se poate considera ca succesorii unei persoane dobandesc nu numai drepturile şi obligatiile lui de cuius (defunctului), ci si toate accesoriile acestora, inclusiv actiunile in justitie.

Daca nu ati acceptat succesiunea atunci nu aveti calitate procesuala activa ( nu aveti dreptul sa figurati ca parte in proces ) intrucat nu a opera transmiterea calitatii procesuale active de la defunct la dvs.

In cazul in care deja a fost formulata o cerere prin care s-a solicitat introducerea dvs. in proces, puteti invoca exceptia lipsei calitatii procesuale active.

Daca insa sunteti mostenitor acceptant in principiu, nu sunteti obligat sa continuati procesul inceput de persoana al carui mostenitor sunteti.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana citata a decedat avocos avocos Buna ziua, Dca o persoana citata in instanta a decedat inainte de prima infatisare ce se poate intampla cu acel proces? multumesc (vezi toată discuția)
Si reclamanti si parati? Gabriela Mihai Gabriela Mihai Un proces de succesiune cu un singur reclamant si 5 parati. Reclamantul vrea toata mostenirea pentru el pentru ca a acceptat in termen. In timpul ... (vezi toată discuția)
Actiune in uzucapiune inaintata de succesor radu_uglai radu_uglai Buna ziua... Am o intrebare, se poate introduce o actiune in costatarea dr de proprietate dobandit prin uzucapiune de 30 de ani in situatia in care ... (vezi toată discuția)