avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PERSOANA CITATA A DECEDAT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PERSOANA CITATA A DECEDAT

Buna ziua,
Dca o persoana citata in instanta a decedat inainte de prima infatisare ce se poate intampla cu acel proces? multumesc
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 16:25, 3 Ianuarie 2010
Acel proces poate continua daca solicitati introducerea in cauza a mostenitorilor acelei persoane.
Care este calitatea procesuala a partii citate decedate?
Daca persoana decedata are calitatea de parat, reclamantul este obligat a face demersuri in aflarea mostenitorilor acestuia dupa ce aduce la cunostinta instantei acest fapt si ii va cita mostenitorii, cu care va urma sa se judece in locul paratului decedat.
In cazul in care decedatul este reclamantul, oricare dintre mostenitorii acestuia care doreste continuarea procesului inceput de antecesorul lor, se poate prezenta in instanta va aduce la cunostinta instantei acest fapt, si va arata cine sunt mostenitorii defunctului care urmeaza a fi citati de instanta, iar apoi acestia vor arata daca inteleg sa se subroge in drepturile reclamantului in acel proces. Procesul va continua numai cu mostenitorii defunctului care declara ca sunt de acord sa se subroge in drepturile procesuale ale defunctului, dobandind astfel calitate procesuala activa, iar procesul va continua.
Daca niciunul dintre mostenitorii reclamantului nu doreste continuarea procesului, oricare dintre acestia se poate prezenta, va arata care sunt mostenitorii care vor fi citati iar apoi toti acestia fie se vor prezenta in instanta fie vor depune o declaratie autentica la dosar din care sa rezulte ca nu doresc sa se subroge in drepturile procesuale ale reclamantului defunct, iar procesul nu va mai continua deoarece reclamantul nu mai are capacitate procesuala. ;)
instanţa are obligatia de a stabili ( cu respectarea principiului disponibilităţii cadrul procesual activ şi pasiv în limita obiectului dedus judecăţii, conform temeiului de drept indicat de reclamant şi cu manifestarea rolului activ, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 129 din Codul de procedură civilă, dând eficienţă prevederilor art.312 şi ale art. 313 din acelaşi cod.

In cazul decesului uneia dintre parti,procesul poate continua prin
dovada legitimării procesuale active a acestora, în sensul de a se depune (acte de stare civilă, certificat de calitate sau certificat de moştenitor, din care să rezulte legitimarea procesuală pasivă a acestora, în cauza dedusă judecăţii)-certificat de calitate succesorală sau de moştenitor, de pe urma defunctului prin cerere de introducere în cauză a moştenitorilor(art.132 din Codul de procedură civilă- instanţa trebuie sa accepte dovada de rol activ-.

Potrivit art. 129 alin. (4) care consacră acest principiu, judecătorul, în tot cursul procesului este în drept să pună în dezbaterea părţilor orice împrejurări de fapt şi de drept-pentru continuitatea procesului cu procedurile de rigoare.


Principiul disponibilităţii, potrivit cu care reclamantul folosese mijlocul procesual ales de acesta pentru a-şi exercita în instanţă dreptul material la acţiune, delimitarea obiectului şi precizarea temeiul juridic, fiind de esenţa investirii, modalitatea juridică de sesizare a instanţei şi stabilirea cadrului procesual, revenindu-i exclusiv reclamantului, în procesul civil.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducerea în cauză a moștenitorilor mi ris mi ris Bună seara, aș avea și eu o întrebare. Dacă o parte dintr-un proces civil și anume reclamanta, a decedat, ce se întâmplă dacă unul dintre ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale pasive ContSters116348 ContSters116348 buna ,se poate pune in discutie lipsa cal.proc.pasive a paratei una din cele 3 fiice a mamei defuncte ,tatal traieste intrun proces de incalcare a dreptului de ... (vezi toată discuția)
Calitatea procesuala, va rog un sfat leusan leusan Este corecta urmatoarea situatie?: Mama mea decedeaza in feb 2010.In mai 2011 se introduce o actiune impotriva ei de catre un prestator de ... (vezi toată discuția)