avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog, un sfat in legatura cu o succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog, un sfat in legatura cu o succesiune

Am si eu o problema si indraznesc sa va cer ajutorul. Tatal meu a decedat acum trei ani, singurii mostenitori ai unui apartament fiind eu si sora mea (parintii nostri erau divortati de mult). Fiind in custodia tatalui, sora mea a locuit in acel apartament. Dupa moartea tatalui mai intai s-a opus la succesiune, negandu-mi dreptul asupra apartamentului apoi a deschis ea succesiunea pe care nu a mai vrut sa o continue, si asa m-a amanat trei ani de zile.
Intr-un final am dat-o in judecata. Pana in prezent s-a efectuat expertiza apartamentului, ea a depus obiectiuni si a mai depus de asemenea o cerere reconventionala prin care doreste sa imi scada din suma ce mi se cuvine o parte, sub pretext ca ea a locuit cu tatal nostru, a avut grija de el si de casa etc... Mentionez ca nu am pretentia de a locui in respectivul apartament ci doresc doar partea ce mi se cuvine.
As dori sa stiu ce sanse exista ca aceasta cerere reconventionala sa fie aprobata si care sunt pasii care urmeaza in continuare. Eu nu vreau decat ceea ce mi se cuvine dar ea va incerca sa taraganeze cat mai mult acest proces. De aceea as vrea sa stiu ce poate ea sa faca ca sa lungeasca procesul (se ajunge la recurs, apel?) si cam in cat timp se poate incheia.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 19:27, 5 Octombrie 2006
La acest stadiu procesual trebuia sa va opuneti la cererea reconventionala.
Procesul, din pacate, poate dura foarte mult .
Buna ziua.
M-am gandit sa va raspund si eu la dilema dvs.in legatura cu succesiunea .
Vreau sa va spun ca si eu am deschis succesiunea dupa bunicul meu ,dar am un unchi care sa opune cu vehementa in a se finaliza dosarul.Am deschis succesiunea in anul 1997 si acum suntem in 2006(a fost plimbat dosarul inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti,a fost si este o bataie de joc,pur si simplu).Suntem in luna octombrie 2006 si nici in ziua de azi nu am o hotarare definitiva si irevocabila.Din pacate ,asta este justitia in Romania,o cauza simpla se poate tergiversa la infinit. Traiesc cu speranta ca intr-o buna zi va veni acel moment sa fie o hotarare definitiva si irevocabila si totodata sper sa nu fie tardiv momentul ,deoarece in imobilul pentru care ne judecam sta bunicuta mea si nemernicul incearca sa o scoata afara din propria ei casa,pe care a ridicat-o impreuna cu sotul ei.Este in varsta bunica mea,84 de ani si din pacate de cca.10 ani traieste cel mai mare cosmar al vietii ei.Sper sa se termine odata si sa poata fi si ea saraca,impacata sufleteste ca acel imobil este al ei.Eu o ajut dintotdeauna si ii sunt alaturi si in aceasta actiune judecatoreasca ,costisitoare de altfel...dar asta e .Va doresc succes in terminarea succesiunii....dar si multa rabdare si bani.
Numai bine.
Asa este, din pacate, procesele dureaza in tarisoara noastra si mai ales cele de partaj:(
Pot fi multe tertipuri de amnare a unui proces si nu prea aveti ce face.
Referitor la cererea reconventionala: procedural, nu exista asa-zisul raspuns la cererea reconventionala. Puteti face, daca doriti neaparat, acest lucru, dar nu faceti decat sa va lungiti propriul proces.
Daca sora dovedeste - cu martori, inscrisuri, etc. - cele ce sustine in cer. reconv. si instanta ii da dreptate, acele cheltuieli vor fi adaugate pasivului succesoral, adica - mai putin bani de luat de catre dvs..
Exista posibilitatea si ca cererea reconventionala sa fie disjunsa si judecata separat in cazul in care judecarea ei ar duce la intarzierea judecatii fondului, insa e putin probabil ca instanta sa procedeze astfel - cele doua cereri sunt strans legate intre ele - asa ca se vor judeca impreuna.
Ce puteti face?! rabdare si tutun...:) si foarte mare grija la probele pe care le propuneti, mai ales la martori - si ai dvs, si ai surorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat in legatura cu o succesiune m_munteanu m_munteanu Am si eu o problema si indraznesc sa va cer ajutorul. Tatal meu a decedat acum trei ani, singurii mostenitori ai unui apartament fiind eu si sora mea (parintii ... (vezi toată discuția)
Succesiune odicmp odicmp Buna. Vin cu o problema legată de succesiune si de partea care mi se cuvine. Părinții mei sunt divorțații de cand sunt mic, eu rămânând de partea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ma numesc gheorghe cristian si as vrea sa va adresez ... Gheorghecristian663 Gheorghecristian663 Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de ... (vezi toată discuția)