avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Trecere frontiera minor spatiu Schengen
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Trecere frontiera minor spatiu Schengen

Bună ziua,

as dori sa am un răspuns cu privire la circulația unui minor în spațiul Schengen în cazul în care România ar adera la acest spațiu. Mai exact, dacă părinții minorului sunt divorțați, și unul dintre ei ar dori sa iasă din Romania cu minorul (fara acordul tatălui, fara o procura),o poate face? Mai exact, dacă România ar adera la acest spațiu, nu mai trebuie acordul de călătorie prin procură din partea celuilalt părinte (custodie comună!) Părintele unde are domiciliul minorul (in acest caz, mama) urmărește de mult timp să treacă cu minorul granița in vederea stabilirii ei și a minorului in Belgia (a intentat și procese de substituire acord parental, neavând câștig de cauză).
In cazul in care trece granița prin aceasta aderare la spațiul Schengen, poate face tatăl sesizare, că nu i s a cerut acordul? Una e eliminarea verificării documentelor la frontiera și alta e trecerea fara a avea acordul celuilalt părinte, zic eu!
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2022
pinko, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:04, 6 Martie 2022
Nu va mai fi necesar acordul expres al tatalui la trecerea frontierei.
Insa cf legii,,e necesar acordul parintelui daca mutarea impiedica exercitarea autorității parintesti de către parintele nerezident.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor in schengen Anastasia gar Anastasia gar Minor in schengen. Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca vom adera la spatiul Schengen, in ce conditii voi putea calatori cu un minor de 8ani, domiciliul la ... (vezi toată discuția)
Calatoria minorului Neculae Stefana Neculae Stefana Bună ziua am un baeat de 10 ani care poarta numele tatalui doar ca copilul e cu mine in italia e aici la scoala,are resedinta aici e nascut in italia eu cu ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru a iesi din tara cu un insotitor fara parinti colibasanu colibasanu As vrea sa plec cu nepotul meu in varsta de 16 ani in Belgia si am nevoie de cineva care sa-mi spuna ce acte necesare imi trebuie pentru a iesi din tara cu ... (vezi toată discuția)