avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna pentru anul trecut
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna pentru anul trecut

daca a fost intrerupta efectuarea concediului de odihna pe anul 2009,angajatul chemat din concediu, prin nota de chemare de catre patron,care sunt conditiile efectuarii perioadei de concediu neefectuate. concret articole si aliniate , din codul muncii si contractul colectiv de munca.patronatul obliga salariatul sa efectueze concediul acum, desi salariatul a explicat in termeni clari ca, are nevoie de restul concediului in vara.motivul pe care il invoca patronul, este faptul ca este firma privata ,in acest fel fiind ilegal sa intarzie cu efectuarea concediului ,si contractul colectiv de munca la nivel national nu se aplica firmelor private.va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 16:22, 14 Ianuarie 2010
CCMN:
Art. 60. - (1) Concediul anual de odihnă va putea fi fracţionat la solicitarea salariatului; una din fracţiuni va trebui să fie de cel puţin 15 zile lucrătoare. Cealaltă parte va trebui acordată şi luată până la sfârşitul anului în curs.
(2) Când din motive neimputabile salariatului, acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihnă pe anul în curs, restul de concediu se va acorda până la sfârşitul anului următor, în perioada solicitată de salariat.

Codul muncii:
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Ceea ce face acum este ilegal. Aveti dreptul sa solicitati concediul in cursul anului 2010 la ce data doriti dar nu trebuie uitat faptul ca se va tine cont si de ineresele unitatii respectiv acoperirea cu resurse umane a activitatii.
CCM unic la nivel national se aplica tuturor angajatorilor din ROmania, indiferent de de natura capitalului social (privat, strain, mixt, romanesc, etc)
Art. 60 (2) - cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.

Codul muncii, art. 141 (3) - angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Motivatia angajatorilor privati ca prevederile CCMUN nu se aplica si lor ptr ca sunt privati este atat de frecventa si de puerila........

art. 2 din CCMUN:
- termenul angajator desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata.
art. 3.
(1) Clauzele contractelor colective de muncaa produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
d) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua, Am si eu o nedumerire.Tocmai am fost concediat pe motiv ca \"firma nu-si mai permite sa ma tina si s-a desfiintat postul meu\".Eu stiam cam am ... (vezi toată discuția)
Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)