avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dupa cat timp de la casatorie are drept unul dintre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dupa cat timp de la casatorie are drept unul dintre soti dreptul la bunuri

Buna ziua!
Va voi prezenta mai jos povestea unui prieten. Sper sa-l puteti ajuta in dilema lui...

"As avea mare nevoie de niste informatii. Sunt casatorit de aproape 8 ani.
Sotia mea a intentat divortul de curand. Avem un copil impreuna si un alt copil din alta relatie. Sotia mea are apartamentul in care am locuit impreuna, cumparat pe numele ei cu aproape 5 ani inainte de casatoria noastra.
Intrebarea mea este: Eu ce drepturi am asupra apartamentului, avand in vedere ca acolo am locuit si am mai investit cate ceva? Stiam ca este valabila o lege prin care dupa 5 ani de casatorie, sotii au drepturi egale asupra bunurilor, daca nu s-a facut niciun fel de contract prenuptial. Exista o astfel de lege sau sunt informat gresit...
Pot cere partaj sau nu am nici o sansa? Va multumesc
"
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:31, 16 Ianuarie 2010
Asupra apartamentului aveti doar drept de creanta cu privire la cheltuielile facute in timpul casatoriei,in proportia pe care o veti dovedi prin probatoriile administrate.
Apartamentul in sine este bun propriu al sotiei,fiind dobandit inainte de casatorie si nu iuntra in masa partajabila.
Nu exista nicio lege cu cei 5 ani de care vorbiti.
Va puteti judeca cu privire la investitii.
Se pare ca nu aveti niciun drept de coproprietate.
Se pare ca apartamentul a fost dobandit de sotie mai inainte de data incheierii casatoriei.

avocat Claudiu Lascoschi
asa cum v-au spus si colegii mei , imobilul in cauza constituie bun propriu al sotiei , dvs. neavand nici un drept asupra acestuia .
puteti invoca un drept de creanta in privinta eventualelor renovari si imbunatatiri aduse imobilului, in perioada convietuirii.
acestea trebuie probate si sustinute cu martori, inscrisuri, etc.
Da, ii trebuie probe.
Va fi foarte greu pentru ca si banii investiti chiar daca au fost dati de el, sotia facea si ea cheltuieli utile casatoriei ( hrana,etc)...
Nici legea cu 5 ani nu exista, nici legea care ar prevede posibilitatea vreunui contract prenuptial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj? idsix idsix Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări: 1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, ... (vezi toată discuția)
Divort- partaj iness iness buna ziua Am divortat acum un an dupa 5 ani de casatorie ,sotia mea a bagat divort la momentul respectiv nu am facut partaj ne-am inteles pe cale amiabila , ... (vezi toată discuția)
Mentinerea casei ContSters96930 ContSters96930 As dori sa stiu daca ma casatoresc acum legal si sa presupun ca peste 5 ani ne despartim sotul are dreptul la apartamentul meu pe care il detin. (vezi toată discuția)