avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La dezbaterea unei succesiuni la decesul unuia din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La dezbaterea unei succesiuni la decesul unuia din soti ce rude ...

La dezbaterea unei succesiuni la decesul unuia din soti ce rude au drepturi succesorale si cum se numesc concret rudele din ultimul grad admis de lege?
Cel mai recent răspuns: stefangero , utilizator 16:30, 23 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se numesc unchi, matusi, veri primari.
Rudele vin la succesiune, in urmatoarea ordine:
Clasa I de mostenitori sau clasa descendenţilor cuprinde copiii, nepoţii, strănepoţii etc. defunctului din căsătorie, din afara căsătoriei sau din înfiere.
Clasa a II-a sau clasa ascendenţilor privilegiaţi şi a colateralilor privilegiaţi este alcatuită din părinţii defunctului (părinţii fireşti şi cei din înfiere în cazul înfierii cu efecte restranse, ori numai părinţii din înfiere în cazul înfierii cu efecte depline), precum şi din fraţii şi surorile defunctului (din căsătorie, din afara căsătoriei sau din înfiere) şi descendenţii acestora (adica nepotii de la frati/surori)
Clasa a III-a sau de mostenitori este cea a ascendenţilor ordinari. Această clasă cuprinde bunicii, străbunicii etc. ai defunctului (din căsătorie sau din afara căsătoriei, fie că aparţin liniei paterne, fie că aparţin liniei materne).
Clasa a IV-a sau clasa colateralilor ordinari cuprinde rudele în linie colaterală, altele decât cele cuprinse în clasa a II-a, pană la gradul patru inclusiv, adică unchii, mătuşile şi verişorii primari ai defunctului.

Sotul supravietuitor vine la succesiune impreuna cu mostenitorii din clasele de mai sus (dupa caz)
Daca exista mostenitori din Clasa I, la succesiune nu vor mai veni urmatoarele clase.
Daca nu exista nicio ruda pana la gradul 4, succesiunea este vacanta si o culege statul (afara de cazul in care pesoana lasa un testament)
Multumesc frumos pt raspunsul f. prompt

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Speta drept civil randall randall Buna seara, as avea si eu o speta de rezolvat, tot pt seminar si am nevoie de ajutorul dvs. Speta este: http://imigi.ro/files/5717/lastscan.jpg Multumesc ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)