avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si partaj cand unul dintre succesori nu are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si partaj cand unul dintre succesori nu are discernament total...

Buna ziua ,
doresc sa fac succesiunea dupa decesul mamei mele ( decesul a fost cu un an in urma). Odata cu aceasta succesiune, eu si sora mea dorim sa facem si partajul dupa parintii nostrii (tatal nostru a decedat in urma cu 7 ani in urma, a fost facuta succesiunea insa nu si partajul) eu renuntand in favoarea sorei mele la partea ce mi se cuvine de la mama daca ea imi cedeaza gratuit partea ei ce i se cuvine de la tata.
Eu si sora mea suntem intelesi in privinta partajului insa problema este ca sora mea sufera de schizofrenie avand handicap de grad 2. Am vorbit cu un var de -al nostru pentru a fi curatorul sorei mele pe perioada partajului.
Intrebararile mele sunt:
1. unde se poate desemna varul meu ca si curator al sorei mele?
2. de indata ce varul meu este desemnat curator al sorei mele putem face succesiunea si partajul la notariat sau trebuie deschis un proces in instanta?
3. daca vom ajunge in instanta, aceasta poate accepta ca si curator pe varul meu ori instanta numeste un curator din oficiu si cu titlu gratuit?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile primite
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:52, 25 Martie 2022
De unde știți că nu are discernamânt`? A fost supusă unei expertize medico-legala (IML) ?

Luați legatura cu serviciul de asistență medicală din cadrul primariei de domiciliul, și vă întrumă ei ce pași aveți de urmat.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2022
Dapix, utilizator
daca v-ati inteles cu sora, mergeti direct la notar. Doar daca nu mai pare sanatoasa, notarul va trimite sa scoateti un certificat sa se vada ca are discernamant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sau nu ? neo2 neo2 buna ziua .voi incerca sa fiu cat mai succint. in urma cu 2 ani tatal meu a decedat . eu mai am o sora . am inteles ca 3/4 din masa succesorala ii revine mamei ... (vezi toată discuția)
Curatela partaj gabi1984 gabi1984 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: curatorul persoanei majore poate face acte de dispozitie intr-o procedura notariala de partaj a unui imobil? Conform ... (vezi toată discuția)
Donatie rude grad i vicar vicar Buna ziua Problema mea este urmatoarea: Bunica mea din partea mamei ii face sorei mele cvc pentru apartamentul pe care il detinea,decedeaza iar sora mea ... (vezi toată discuția)