avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua, In baza carui temei legal putem cere de la ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua, In baza carui temei legal putem cere de la ITM dosarul ...

Buna ziua,
In baza carui temei legal putem cere de la ITM dosarul de cercetare a unui accident de munca, cercetat de ITM, fiind cu invaliditate.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:47, 1 Aprilie 2022
Din ce cunosc.... dosarul nu il puteti cere, puteti cere Procesul verbal in baza caruia s-a intocmit acel dosar.

Art. 132 din H.G. 1425/2006
Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se întocmește în mai multe exemplare, după cum urmează:
a) în cazul accidentului de muncă urmat de incapacitate temporară de muncă, pentru angajatorul care înregistrează accidentul, inspectoratul teritorial de muncă care a avizat dosarul, asigurător și victime;
b) în cazul accidentului de muncă urmat de incapacitate temporară de muncă, pentru lucrători cu angajatori diferiți, pentru fiecare angajator, inspectoratul teritorial de muncă care a avizat dosarul, asigurător și victime;
c) în cazul accidentului de muncă urmat de invaliditate, pentru angajatorul care înregistrează accidentul, organul de urmărire penală, inspectoratul teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, Inspecția Muncii, asigurător și victime;
d) în cazul accidentului de muncă mortal, precum și în cazul accidentului mortal în afara muncii, pentru angajatorul care înregistrează accidentul, organul de urmărire penală, inspectoratul teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, Inspecția Muncii, asigurător și familiile victimelor;
e) în cazul incidentului periculos, pentru angajatorul care înregistrează incidentul, organele de urmărire penală, inspectoratul teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, Inspecția Muncii și asigurător.
(la 27-09-2010, Alin. (1) al art. 132 a fost modificat de pct. 72 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 955 din 8 septembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 661 din 27 septembrie 2010. )
(2) Procesul-verbal de cercetare poate fi întocmit într-un număr mai mare de exemplare, după caz.


Dar cred ca se poate cere pentru consultare la ITM/Procuror.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2022
Ionut.ion, utilizator
Puteti primi copie dupa PV de cercetare AM de la ITM si copie dupa formularul FIAM de la angajator. Se respecta prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare care mentioneaza:
-art. 132 (1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se intocmeste in mai multe exemplare, dupa cum urmeaza:
c) în cazul accidentului de muncă urmat de invaliditate, pentru angajatorul care înregistrează accidentul, organul de urmărire penală, inspectoratul teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, Inspecția Muncii, asigurător și victime;
-art.140 (4) Angajatorul la care se inregistreaza accidentul anexeaza FIAM la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare si distribuie celelalte exemplare la persoana accidentata, inspectoratul teritorial de munca si asiguratorul pe raza caruia isi are sediul social, domiciliul sau resedinta.
Solicitati documentele in scris.
ITM nu are obligatia de a pune la dispozitia urmasilor victimei, dosarul de cercetare a AM, doar PV de cercetare AM. IN PV de cercetare AM se regasesc normele incalcate si responsabilitatile pentru normele incalcate. In baza acestora se poate contesta PV de cercetare AM.
Dosarul de cercetare AM, se depune in original la parchet, in baza solicitarii scrise a procurorului. Procurorul nu poate pune la dispozitia urmasilor victimelor acest dosar intocmit de ITM/ Inspectia muncii. Dosarul de cercetare in original se intoarce la ITM dupa finalizarea cercetarii procurorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de constatare accident de munca gheil gheil Buna ziua, la cat timp se poate face o contestatie asupra unui proces verbal de constatare a accidentului de munca si de cand incepe sa curga acest timp. Unde ... (vezi toată discuția)
Deces la locul de munca ContSters254006 ContSters254006 Doresc să va descriu pe scurt problema mea. O persoană din familia mea a avut un accident mortal, în locul in care muncea, in timpul programului. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este specificat in legislatie un anumit termen in ... Ionut.ion Ionut.ion Buna ziua, Este specificat in legislatie un anumit termen in care trebuie inmanat victimei unui accident de munca un exemplar din Procesul verbal de ... (vezi toată discuția)