avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... conducere sub influenta alcolului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

conducere sub influenta alcolului

mia fost retinu permisu avand o alcolemie de 0.47 in aer expirat si rezultatele de l a sange fiind 0.85 mia fost data dovada fara drept de circulatie si deja au trecut 90 de zile de la data suspendarii
Astept si eu niste pareri
Cel mai recent răspuns: AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN , Avocat 17:53, 15 Ianuarie 2010
Conform OUG nr. 195 modificata la art. 192 se prevede:
" (1) Conducatorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, i se retine permisul de conducere daca valoarea concentratiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, daca nu doreste recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, in conditiile stabilite la art. 194 alin. (1)."
La art. 185. – (1) Constatarea contraventiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care se afla sub influenta alcoolului se face prin testarea aerului expirat de acesta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.
(2) Conducatorilor de autovehicule sau tramvaie li se recolteaza obligatoriu probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei atunci cand:
a) rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat;
Sustinerea testului de verificare a cunostintelor teoretice privind regulile de circulatie ca si prelungirea perioadei de suspendare ca urmare a neindeplinirii baremului de promovare sunt masuri dispuse prin Legea nr. 49/ 20.03.2006 care modifica si completeaza Ordonanta 195/2002.
Astfel legiferate, masurile prevazute au greutatea conferita de actul normativ insusit cu titlul de lege si efectele produse sunt de natura a asigura seriozitatea aplicarii si respectarii lor.

Permisul de conducere se retine in urmatoarele situatii:

...
3. Cand titularul a savarsit una din urmatoarele fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor la regimul circulatiei prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002:
....
f. conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 gr/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora (art.79, alin.1 si 3);
Deci, fiind comisa o infractiune este vorba de un dosar penal si numai procurorul poate dispune. Consultati urgent un avocat sa va reprezinte.
Succes!
la aceasta concentratie se intocmeste dosar penal.prin urmare interesati-va la parchet daca nu aveti si vreun dosar penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)
Noul cod rutier Ilieoelena Ilieoelena Este adevarat ca in noul cod rutier nu este infractiune alcoolemia sub 0,15mg\\l alcool pur in aerul expirat . Daca da as vrea sa stiu articolul , nr HG si ... (vezi toată discuția)