avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua As vrea sa cumpar o parte dintr-o casa cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua As vrea sa cumpar o parte dintr-o casa cu terenul aferent,casa ...

Buna ziua
As vrea sa cumpar o parte dintr-o casa cu terenul aferent,casa are 2 coproprietari fiecare cu cota 1/2,sunt 2 corpuri de casa cu terenul aferent ,fiind intabulate separat
Eu cumpar partea unuia din coproprietari,celălalt este in executare silită pentru partea lui
Exista vreun risc pentru mine in aceasta situație?
Ca și coproprietar cu cota 1/2 am dreptul sa -mi separ toate utilitățile ,sa fac contract pe numele meu la curent ,gaz,apa ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2022
Nora_ella, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nora_ella , utilizator 10:34, 16 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Coproprietarii au făcut partaj pe casa?
Fiecare dintre ei este proprietar exclusiv pe corpul lui de clădire?
Sau sunt coproprietari în indiviziune pe toată construcția?

Vedeți actele, pentru ca sunt lucruri total diferite.
Faptul ca verbal, unul sta în stânga și altul în dreapta, fiindcă asa s-au înțeles, nu înseamnă că cel de la care vreți sa cumpărați este unicul proprietar al părții sale.
Nu au făcut partaj,sunt coproprietari ,fiecare având cota 1/2 dar executarea silită este doar pe corpul de clădire unde sta celălalt coproprietar,nu cel de la care cumpar eu,am înțeles ca i-ar fii acoperit datoria.El are o datorie dinainte sa cumpere casa și nu a mai putut plăti de câțiva ani
Credeți ca este totul ok,pot sa cumpar in aceste condiții ?
Îmi pot face contract pe numele meu la utilități sau trebuie făcut mai întâi partajul ca sa știu exact ce parte îmi revine?
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2022
Nora_ella, utilizator
Buna ziua…Poate trebuia sa formulez altfel întrebarea de la început
Eu vreau sa cumpar cota parte de 1/2 dintr-o proprietate(casa și gradina) de la unul din coproprietari.Celălalt coproprietar nu vrea sa facă partaj voluntar.Cele 2 corpuri de clădire sunt separate și au cadastru separat
Cum as putea proceda pt a avea siguranța ca sunt coproprietara unui anumit corp de clădire?Ar fii suficient ca celălalt coproprietar sa dea o declarație notariala ca nu are și nu o sa aibă niciodată pretenții la acea parte ?Sau numai prin partaj se poate separa și pot avea certitudinea ca acea clădire îmi revine,eventual sa pot face contract de utilități pe numele meu ,sa pot renova…fără stresul ca oricând coproprietarul poate ridica pretenții la partea mea?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, or fi separate, cu număr cadastral diferit, dar atât timp cât ei nu au făcut apartamentarea constructiei si partajul sunt coproprietari pe toată clădirea.
Asta înseamnă că vânzătorul respectiv, având doar o cota parte ideala si abstracta, neindividualizata fizic, executarea silita privește 1/2 din întregul imobil.
Ei trebuie sa facă partajul, și mai apoi, cel în lotul căruia se afla corpul de clădire care va interesează, va poate vinde.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator
Deci coproprietarul nici măcar nu-mi poate vinde in aceste condiții,doar după ce face partajul cu celalalt coproprietar ?

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune cristi_tmm cristi_tmm nu stiu daca am nimerit unde trebuie... am si eu o mare nelamurire.am avut in proprietate, impreuna cu sotul meu, un teren de 475 mp pe care exista 2 ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna - proprietate individuala ? Cabinet avocat Mihai Gaita Cabinet avocat Mihai Gaita Va salut si va prezint urmatoarea speta. Este vorba despre un imobil cu mai multe apartamente. Acest imobil este, in fapt, compus din doua corpuri de ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută. poate bunica să-mi facă un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și drept de habitație viageră pe cota ei? ContSters468520 ContSters468520 Buna ziua! Bunica mea in etate de 75 de ani, doreste sa-mi faca un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si drept de habitatie viagera, ... (vezi toată discuția)