avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ...INSTIINTARE TELEFONICA ...PLANGERE PENALA !!???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

...INSTIINTARE TELEFONICA ...PLANGERE PENALA !!???

..cineva apropiat a fost sunat de catre un politist (zicea el ) de la o sectie de politie din alt judet (de la 500 km departare ) ..spunand ca a fost formulata o plangere penala impotriva sa si este chemat la politie sa dea o declaratie !!!!
....cel sunat a solicitat sa fie transmisa o citatie oficiala dat fiind faptul ca este si o distanta foarte mare si posibil sa fie ,,o gluma !!".
.....daca nu se prezinta chiar si in urama primirii acelei invitatii (daca in ea nu se specifica motivul si cine a formulat plangerea ) , dat fiind faptul ca ...orice ....,,zmintit '' poate face plangeri ...pentru a te pune pe drumuri ...ce poate sa pateasca ?????
...poate sa dea totusi o declaratie la organele unde are domiciliul el !???
...va multumesc !!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
ion-alin, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion-alin , utilizator 14:34, 15 Ianuarie 2010
1. Nu pateste nimic daca nu se prezinta intrucat un aimplu apel telefonic nu inseamna indeplinirea procedurii de citare conform prevederilor legale!
2. Nu trebuie sa se prezinte la 500 km distanta! Politistul de acolo poate solicita la organele abilitate din orasul in care domiciliaza prietenul dvs instituirea unei comisii rogatorii care sa-l audieze!B-)
...multumesc !
Buna ziua,

In primul rand orice instiintare prin telefon ( daca nu e o gluma) se face in paza unui proces verbal in care se mentioneaza persoana contactata , motivul pentru care este sunata, ora si ziua, perosana care suna ( numele politistului), concluziile convorbirii in sensul stabilirii unei zile si a unei ore precum si camera la care trebuie sa se prezinte persoana sunata. Pe cale de consecinta daca s-a intocmit acest proces verbal se considera ca pesoana a fost citata. Daca persoana refuza sa se prezinte se emite o citatie.

In al doilea rand in citatia pe care o primeste este mentionat serviciul de politie care a emis citatia, numele persoanei si calitatea in dosar ora si ziua in care trebuie sa se prezinte. pe citatie nu este mentionat cine a facut plangerea si ce contine plangerea.

In al treilea rand declaratia se va da la sectia la care a fost citat nu in alta parte.

In al patrulea rand si ultimul daca nu se prezinta va mai fi citat si se poate ajunge pana la momentul la care va fi citat cu mandat de aducere ( am mai intalnit cazuri)

va sfatuiesc sa ii spuneti prietenului dvs sa mearga la audieri cu un avocat.
..totusi .., tinand cont de imposibilitatea persoanei ...de a se deplasa la o astfel de distanta ..., cine suporta cheltuielile , in cazul in care se dovedeste netemeinica acea plangere !??
..persoana cere a facut plangerea plateste aceste cheltuieli ??????..poate sa fie obligata ????
.....Multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
ion-alin, utilizator
Avand in vedere ca exista totusi institutia comisiei rogatorii (institutie folosita de organul de urmarire penala sau instanta de judecata pentru realizarea unui act procedural de catre un alt organ sau instanta, de acelasi grad, din alta localitate, atunci cand nu are posibilitatea de a efectua nemijlocit actul procedural respectiv.
Legea prevede ca pot fi indeplinite prin comisie rogatorie urmatoarele: ascultarea unui martor, cercetarea la fata locului, ridicarea de obiecte sau efectuarea oricarui alt act procedural, cu exceptia punerii in miscare a actiunii penale, luarea masurilor preventive etc) si ca prietenul dvs nu se poate deplasa motivat ( invaliditate etc) cred ca poate totusi organul de cercetare sa instituie aceasta comisie pt audierea lui.
Daca acea persoana va pierde procesul ( sa zicem ca ajungeti in instanta) va suporta cheltuielile de judecata, daca nu ajungeti in instanta din cate stiu ,dar este posibil sa ma insel ,nu cred ca va plati cheltuielile

Alte discuții în legătură

Buna seara !astazi am primit o Înștiințare in care mi se cere ... Florentinjenea Florentinjenea Buna seara !Astazi am primit o Înștiințare in care mi se cere sa ma prezint pentru a mi se înmâna actele de procedura.Am sunat la numărul de contact de ... (vezi toată discuția)
Inselaciune? av_emy av_emy Am rugamintea sa ma ajutati, daca se poate , in urmatoarea problema: in urma cu 2 luni un prieten a trimis prin posta un telefon spre vanzare(a dat anunt ... (vezi toată discuția)
Comisie rogatorie? roxyalexandru roxyalexandru Se poate solicita comisie rogatorie dupa inceperea urmaririi penale?(dupa ce s-au facut deja audieri) (vezi toată discuția)